Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Ontrekkings- en opbouwverschijnselen – de ondergeschoven kindjes

blog-ontrekkings- en opbouwverschijnselen

Pien voelt zich soms een pinguïn met haar bewegingsdrang in de voeten. Ze schaamt zich erg, en soms heeft zij pijn in de wreef van een oude blessure door de constante beweging van een voet op de ander. In deze blog schrijft ze over ontrekkings- en opbouwverschijnselen. Afbouwen dan maar? “Wachten op een nieuwe balans.”

Door bewegingsdrang in de voeten en been, mocht ik afbouwen van Abilify en opbouwen met Lithium. Van 7,5 naar 5 mg en van 800 naar 1000 mg. De onttrekking is verschrikkelijk, maar waarom de vorige keer niks gemerkt? Er zijn nu wat verschillen.

Al na de eerste dag kun je last hebben van onttrekking als je er gevoelig voor bent (en dat ben ik)

Ik werd moe, een raar ‘rubberig’ gevoel in de benen en de voeten en hielen voelden vreemd. Ik was emotioneler en kreeg een zeer lichte menstruatie. Ik ben 47 en in de overgang. Een factor waarvan ik hoor dat het een rol kan spelen in onttrekkingsverschijnselen. Ik was de vorige keer vijf jaar jonger en fitter en had geen last zover ik weet.

Ik heb nu meer dan een week last van klachten zoals; licht in het hoofd, buikklachten, raar gevoel in de benen, voeten en hielen, licht trillende vingers, zwak gevoel, “wiebelig” , emotioneel, somber, angstig soms. Mijn arts vond “ je reageert wel heel gevoelig op  de afbouw” “ja’ zei ik “ik reageer heel gevoelig op wijzigingen” -en zeker in Abilify.

Als de onttrekking te erg is, is het verstandig terug te gaan naar de oude dosis. Anders is het wachten op een nieuwe balans. Wanneer is het te erg? Dat is waarschijnlijk een persoonlijke kwestie. Ik vond moeite uit bed komen en niet kunnen koken voor mezelf (geen energie en concentratie) goede tekenen dat het serieus is.

De vermoeidheid is heel erg aanwezig. Toch ga ik pogen te koken vanavond: sugarsnaps, afgeprijsd zalm spiesjes voor op de BBQ (in de pan), ik hoef er even geen pasta bij. Verder emotioneel, somber af en toe…weemoedig.

De tips van Pien

  • Voor mensen die meer informatie zoeken voor het afbouwen; hier zijn 33 tips te vinden.
  • Het kan een eenzame weg zijn omdat er bij sommige artsen weinig over bekend is, zoek lotgenoten, de luisterlijn of de PsychoseNet chat, dat heeft mij wel geholpen.

Voor mensen die het niet kennen is het lastig te begrijpen soms, blijf mensen zoeken die je kunnen steunen of naar je luisteren.

foto van Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *