Veel gezochte termen

Psychosenet podcast

Auteur

PsychoseNet Original Series

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter, YouTube en Wiki.

Geeske Roorda over haar cliënt-reis in de zorg & over medicatie

Geeske Roorda- podcast Ewout Kattouw - Praten over pillen van stichting Pill.

In deze aflevering van praten over pillen van stichting PILL gaat Ewout (hbo-ervaringsdeskundige, voorzitter van stichting PILL) in gesprek met Geeske Roorda (hoofdredacteur bij PsychoseNet).

Geeske heeft in het verleden twee jaar geestelijk ontregeld in de GGZ rond gelopen zonder medicatie te gebruiken en kreeg het stempel uitbehandeld. Door haar gemengde klachten patroon paste ze niet binnen de hyperspecialisatie waar vaak mee gewerkt wordt

Uitbehandeld?

Hierdoor had Geeske na twee jaar ongeveer 10 tot 15 uur intakes gehad en ongeveer 1,5 uur aan therapie. Ze ging daarna naar een commerciële partij voor lichtere problematiek, waar men er van uitging dat ze Geeske wel konden fixen. Na een jaar kwam ze hier niet verder en ging ze voor een consult naar een extern ingehuurde psychiater. Deze psychiater vond dat Geeske met haar zware klachten in een GGZ instelling thuishoorde.

Na een consult van een half uur kreeg ze Lithium en quetiapine voor de slaap voorgeschreven. Ze werd ze doorverwezen naar de huisarts. De huisarts heeft haar ingesteld op de lithium. Het duurde hierna nog een tijdje voordat ze in zorg kwam bij een passende GGZ instelling en ze een vast contact met een psychiater kreeg.

Hier werd ze beter ingesteld op lithium en kreeg ze de te horen dat ze last had van een bipolaire stoornis en Complexe PTSS. De afstemming van ‘wat speelt er allemaal en wat gaan we daaraan doen’, en het verhogen van de lithium spiegel zorgde er naast goede voorlichting voor dat het langzaam beter ging.

Geeske vraagt zich af of deze verbetering door de medicatie kwam of dat de relatie en het behandelritueel hier een grote rol in speelde

Over medicatie

Ondanks dat het nu goed gaat, en ze er geen moeite mee heeft dat ze medicatie slikt, blijft de vraag op de achtergrond meespelen of en wanneer ze af zou kunnen bouwen. Geeske geeft aan dat medicijnen soms kunnen ondersteunen maar dat je herstellen zelf doet door in actie te komen.

De tips van Geeske

Geeske haar tips voor verantwoord omgaan met psychofarmaca zijn: Hou de balans in de gaten tussen werking en bijwerking, blijf niet bij een behandelaar als je er niet verder mee komt, vraag advies en ga vooral ook zelf aan de slag.

https://app.springcast.fm/player/episode/51609?theme=springcast


Over praten over pillen

Stichting PILL vindt dat er te snel, te veel en/of te langdurig psychofarmaca worden voorgeschreven, wat grote risico’s met zich meebrengt. Daarom bevordert PILL een verantwoord gebruik van psychofarmaca vanuit een breed perspectief.

PILL brengt drie verschillende kennisbronnen over psychofarmaca samen. Het gaat om ervaringskennis (opgedaan uit de ervaringen van mensen die psychofarmaca gebruiken, of hebben gebruikt); klinische kennis (die hulpverleners hebben met het voorschrijven van psychofarmaca) en academische kennis (die voortkomt uit onderzoek). In de praktijk gaapt er een kloof tussen deze verschillende kennisbronnen die overigens even waardevol zijn.

In deze podcast serie van Ewout Kattouw gaan we in gesprek met allerlei verschillende mensen die ervaring hebben met, en kennis over, psychofarmaca.

Meer lezen over medicatie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.