Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychose GO!

De appkoning van de zomer van 2016 is met afstand de maker van Pokémon GO. Wereldwijd is deze app meer dan 100 miljoen keer gedownload en op elke hoek van de straat zie je wel een ‘Pokémontrainer’ staan die het spel speelt. Misschien had je de koppeling nog niet gelegd maar een psychose is zeker uit te leggen aan de hand van de razendpopulaire app.

Pokémon GO is een vorm van augmented reality. Letterlijk vertaald betekent het: toegevoegde werkelijkheid. En daar kom je de eerste gelijkenissen tegen.

Een persoon met een psychose leeft namelijk in de ‘echte wereld’, maar zijn hoofd voegt daar allerlei dingen aan toe die er voor anderen niet zijn, maar voor de persoon zelf wél

Zo kan iemand met een psychose een persoon op de gang zien (hallucinatie) en daar ontzettend bang voor zijn, terwijl er in de werkelijkheid van mensen zonder psychose helemaal niemand op die gang is. Voor die persoon zelf is er daadwerkelijk iemand op die gang en van die beleving kun je hem ook niet makkelijk afhelpen.

Kijk je door je scherm in Pokémon GO, dan lijkt het of die Pokémon écht in jouw kamer zit. Voor anderen ziet het er gek uit dat jij je telefoon fanatiek richt op iets wat er voor hen niet zit. Nu weten de meesten wel dat het om de toegevoegde werkelijkheid van Pokémon GO gaat.

Screenshots Pokémon GO app.
Screenshots Pokémon GO app.

Pokémon GO

Het zou mooi zijn als mensen ook wat meer begrip en inzicht krijgen in hoe de toegevoegde werkelijkheid van mensen met een psychose is

Zelf heb ik die ongewenste augmented reality al eens meegemaakt. Het is bijzonder, beangstigend, onrustig en af en toe ook mooi wat je dan allemaal ziet. Zo’n psychose heb ik heel intens meegemaakt.

Kom je ooit in aanraking met iemand met een psychose, dan raad ik aan een aantal dingen aan die ik zelf destijds ook prettig had gevonden.

  • Spreek iemand met een psychose niet te veel tegen en ga vooral de strijd niet aan.
  • Probeer zoveel mogelijk te luisteren naar zijn verhaal. Ook als dat vol onrealistische gebeurtenissen zit. Het is immers zijn beleving.
  • Ga in je hoofd niet te veel mee in het verhaal en probeer het zo helder mogelijk te bekijken.
  • Het is belangrijk dat je te allen tijde rust en vertrouwen naar de persoon uitstraalt.
  • Vanuit mijn ervaring heb ik het liefst dat familie het eerst wordt ingeschakeld in plaats van politie of GGZ. Mijn familie kan namelijk goed bekijken welke vorm van zorg op dat moment het best voor me is.
  • Ook wil ik erop attenderen dat je in de nieuwere telefoons vaak zonder het invoeren van een code het persoonlijke Medische ID kunt openen waarin de ziekte/aandoening kan worden beschreven en ook de belangrijke nummers gebeld kunnen worden.

In mijn psychose stond ik ervoor open dat mensen bij bezorgdheid mijn ouders zouden opbellen. Destijds heb ik het ze zelfs voorgelegd.

Met Pokémon GO speel je zelf een spel. Jij hebt de controle en je kunt het wegleggen als je dat wil. In een psychose speelt je hoofd met jou een spel

De controller heb je zelf niet meer in handen. Besef dat als je iemand met een psychose tegenkomt, dat jij er een steentje aan kunt bijdragen dat hij weer op het juiste ‘level’ komt.


Sjoerd

photo credit: privé

Reacties

5 reacties op “Psychose GO!”

  1. Kevin

    Het is wel waar dit, Alleen stoor ik me eraan dat het Spel met iets zoals dit wordt vergeleken. Misschien beter Gewoon De vergelijking met Augmented reality kunnen maken in plaats van met het spel specifiek.

  2. Sjoerd

    Dankjewel, Jeroen. Goed om te horen. Dat hoop ik ook. Ik heb mijn best gedaan om het onderwerp op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen. En omdat Pokémon GO zo’n gigantische hype is denk ik dat mensen wel nieuwsgierig zijn naar de vergelijking met psychose die ik erin zie. In ieder geval bedankt voor je reactie. Motiveert me om meer te schrijven in de toekomst over psychoses/wisselende stemmingen.

  3. Jeroen Zwaal

    Hoi Sjoerd. Geniale metafoor! Helemaal top! Ik hoop van harte dat deze prachtige vergelijking het voor niet-psychose gevoelige mensen makkelijker maakt om dit fenomeen te begrijpen. Mooi ook hoe je je eigen ervaring en ‘handleiding’ in dit artikel hebt verweven. Groet!

  4. Sjoerd

    Dankjewel, Pien. Dat had ik nog niet gezien. Interessante ontwikkeling!

  5. pien

    Leuk stuk. Ik heb over ontwikkelingen gelezen waarbij augmented reality wordt ingezet om meer begrip en inzicht in pyschose te krijgen: https://waag.org/en/project/labyrinth-psychotica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *