Veel gezochte termen

The Shawshank Redemption – Film Review

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

The Shawshank Redemption – Film Review

The Shawshank Redemption is een film over hoop, over het leven in de Amerikaanse Shawshank gevangenis. Het verhaal speelt zich rond 1950 af.

Al meerdere filmreviews schreef ik de afgelopen weken voor PsychoseNet. Vaak check ik de films die ik review ook even op de site van de IMDB. Deze site geeft met de ‘IMDB-score’ een redelijk betrouwbare indicatie van de kwaliteit van de film en het verhaal. Een ding viel me steeds op: In ieder Top-10 lijstje met de beste films allertijden staat de titel The Shawshank Redemption bovenaan.

“Zeg…” Ik steek mijn neus boven mijn computerscherm uit en werp een snelle blik in de richting van mijn partner. “Ken jij de film The Shawshank Redemption?” vraag ik. “Ik kom die titel overal tegen”.

Soms heb je aan één blik aan genoeg om te weten dat je dé onvoorstelbare vraag stelde op het gebied van films.

” The Shawshank Redemption? Heb jij die nog niet gezien dan?” Ik hoor zijn klomp spreekwoordelijk luid breken, zelfs aan mijn kant van het bureau. “Ach, jawel toch? Ik heb hem al 7 keer gezien. Vast ook wel een keer met jou erbij toch?”

Ik weet het niet. Ik zwijg. Zo kijken we elkaar over-en-weer verbaasd aan.

Hij verbreekt de stilte. “Kijk anders even naar wat foto’s. Je herkent de film en het verhaal dan vast wel”.

Ik bekijk daarna flink wat foto’s op Google. Ik zie o.a. Morgan Freeman -een geweldige acteur- in scenario’s en verhaallijnen die verder geen enkel belletje bij me doen rinkelen. De oplossing hiervoor dit niet-weten is gelukkig simpel. Ik ga de film kijken. Mijn partner gaat voor zijn 8ste ronde. Gelukkig met plezier. De eerstvolgende zaterdagavond nestelen we ons, samen met de kinderen, op de bank om The Shawshank Redemption te kijken.

Waar gaat The Shawshank Redemption over?

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free

The Shawshank Redemption is een film over het leven in de Amerikaanse Shawshank gevangenis, waar corruptie bij bewakers en directie een grote rol speelt. Het verhaal speelt zich rond het midden van de 20e eeuw af.

YouTube player
The Shawshank Redemption: Andy Dufresne en Red

Andy Dufresne, een bankier, wordt tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij blijft echter volhouden dat hij onschuldig is. In Shawshank raakt leert hij medegevangenen kennen. Een van hen is Red, de verteller van het verhaal.

De film wordt gevolgd door de ogen van Red, een gevangene die al jaren voor de komst van Andy Dufresne zit opgesloten wegens moord. Volgens Red is het leven in een gevangenis hard in het begin, maar na een lange tijd raak je volgens hem ‘geïnstitutionaliseerd’. Dat wil zeggen dat je niet meer zonder zou kunnen. Immers, in de gevangenis kun je een gewoon tot zelfs een groot man zijn, terwijl je buiten slechts een kleine man bent die niet meer of moeilijk kan leven met de verantwoordelijkheid en druk van een vrij leven.

Film: The Shawshank Redemption

Een bankier is onrechte veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij probeert in gevangenschap te overleven met hoop en door vrienden te worden met medegevangene Red.

De film was in 1995 geen groot succes in de bioscoop, maar is in de loop der tijd wel veranderd in een absolute filmklassieker.

The Shawshank Redemption is een film over hoop, over het leven in de Amerikaanse Shawshank gevangenis.  Het verhaal speelt zich rond 1950 af.

Film: The Shawshank Redemption

Jaar: 1994

Genre: Drama

Leeftijd: Vanaf 12 jaar

RegisseurFrank Darabont

Schrijver: Stephen King

IMDB score: 9.3/10

Taal: Engels

Duur: 2 uur 22 minuten

Hoofdrollen

Morgan Freeman speelt in “The Shawshank Redemption” “Red”. Redding, een tot levenslang veroordeelde gevangene die precies weet hoe het er binnen de Shawshank-staatsgevangenis aan toegaat.

Tim Robbins is nieuwkomer Andy Dufresne, een stille bankier die ten onrechte is veroordeeld voor moord. Andy zit vol verrassingen.

Regisseur

“The Shawshank Redemption” is geregisseerd door Frank Darabont, dezelfde regisseur als “The Green Mile”. Het scenario is gebaseerd op een kort verhaal van schrijver Stephen King.

Darabont’s creatieve team achter de camera bestond destijds uit onder andere de cinematograaf Roger Deakins , editor Richard Francis-Bruce en componist Thomas Newman.

Oscars

De film was genomineerd voor zeven Oscars®, in de categorieën: ‘Beste Film’, ‘Beste Acteur’ voor Morgan Freeman, ‘Beste Bewerkte Scenario’, ‘Beste Cinematografie’, ‘Beste Montage’, ‘Beste Originele Muziek’ en ‘Beste Geluid’.

Wat vinden anderen van The Shawshank Redemption?

Waar kun je The Shawshank Redemption bekijken?

Op dit moment is deze film op Amazon Prime te bekijken. Zoek je andere opties om deze film te bekijken? Klik dan op de button om naar een actueel overzicht van Google te gaan.

Reviews lezen over andere films?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.