Veel gezochte termen

The Green Mile – Film Review: “Miracles do happen.”

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

The Green Mile – Film Review: “Miracles do happen.”

The Green Mile is een klassieker die nog steeds gezien mag worden. Deze film ontving maar liefst 4 Oscarnominaties. "Miracles do happen."

Het is zo’n trage zondagmiddag. Mijn huis is een ziekenboeg, ik heb twee zieke kinderen op de bank liggen en een man die ook niet lekker is. Het is echt zo’n middag dat er tijd is om een film van meer dan 3 uur lang te kijken, want er kan vandaag toch niets anders op de planning staan. Een perfecte middag om de film The Green Mile te bekijken.

The Green Mile is een film uit 1999. Ik heb de film zelf rond het jaar 2001, in mijn studententijd, gezien. Het was een film die toen al indruk maakte. Een krachtig verhaal, een film waarvan je weet dat je die nog eens wilt zien, ook al is het 20 jaar later. Vandaag is het de dag… Ik kijk de The Green Mile opnieuw met mijn man èn met mijn kinderen. Ik ben me bewust dat ik in 2024 in een heel andere levensfase zit dan in 2001. Voor mij is het een mooi moment.

Een klassieker die gezien mag worden

Ook door de jeugd, de nieuwe opgroeiende generatie. In mijn huishouden hebben we deze titel aangemerkt als ‘verplichte kost’. Wel met een knipoog, want het is natuurlijk hartstikke fijn om deze goede film samen te mogen kijken. Wel met hier en daar wat aanvullende uitleg voor de jeugd over de situatie in 1935, deze tijd is soms best moeilijk voor te stellen voor jonge, opgroeiende mensen. Ondanks dat het eigenlijk helemaal niet zo lang is geleden…

YouTube player

Waar gaat The Green Mile over?

“Miracles do happen.”

In de film kijkt de hoofdrolspeler, Paul Edgecomb, terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Edgecomb heeft jarenlang dienstgedaan als cipier in de ‘Dodengang’ van de Cold Mountain-gevangenis, de Green Mile genaamd, die zo heet vanwege vanwege de groene vloer.

Paul denkt vooral terug aan 1935. Dat jaar werd een bijzondere gevangene binnengebracht op de dodengang: John Coffey, een reusachtige Afro-Amerikaan die werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes.

Film: The Green Mile

Film: The Green Mile

Jaar: 1999

Genre: Crime, Drama, Fantasy

Leeftijd: Vanaf 16 jaar

RegisseurFrank Darabont

Schrijver: Stephen King

IMDB score: 8,7

Taal: Engels

Duur: 3 uur 09 minuten

In 1935 is gevangenisbewaarder Paul Edgecomb (Tom Hanks) werkzaam als hoofd van de afdeling ter dood veroordeelden. Hier maakt hij kennis met John Coffey (Michael Clarke Duncan), een gevangene die over een bovennatuurlijke gave beschikt. Deze zachtmoedige reus zou van grote invloed zijn op de rest van Pauls leven.

Regisseur Frank Darabont

Met ‘The Green Mile’ deed regisseur Frank Darabont voor een tweede maal een beroep op het werk van Stephen King. In 1994 verfilmde hij al diens gevangenisdrama ‘The Shawshank Redemption’, die zeven Oscarnominaties opleverde waarvan vreemd genoeg geen enkele werd verzilverd.

Ook ‘The Green Mile’, dat zich eveneens in een gevangenis afspeelt, was goed voor vier Oscarnominaties. In 2007 verfilmde Frank Darabont opnieuw een roman van King, het snoeiharde ‘The Mist’.

Wat vinden anderen van de film The Green Mile?

  • Recensie van Cinemagazin – “De emotionele impact die dit bovennatuurlijke drama heeft is namelijk zó enorm, dat je ‘The Green Mile’ al zijn tekortkomingen met liefde vergeeft”.
  • Recensie HIFI.nl – “Ik vond de film heel erg goed. In tegenstelling tot wat je zou verwachten als je de naam Stephen King hoort, is dit geen thriller of griezelfilm. Het is een film over het bovennatuurlijke, zonder dat het ergens een ongeloofwaardige science-fiction film wordt”. 

Waar kun je The Green Mile bekijken?

Op dit moment is deze film op Amazon Prime te bekijken. Zoek je andere opties om deze film te bekijken? Klik dan op de button om naar een actueel overzicht van Google te gaan.

Reviews lezen over andere films?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.