Veel gezochte termen

Toen ik je zag – Film Review: over openheid en connectie maken

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Toen ik je zag – Film Review: over openheid en connectie maken

De film Toen ik je zag gaat over de depressies en angsten waar Bastiaan mee kampt hebben. Die hebben een steeds grotere impact op hun levens.

Op mijn vrije dag besluit ik naar de plaatselijke Kringloopwinkel te rijden. Even ontspannen struinen. Ik vind er het boek Toen ik je zag.

Ik bezoek meerdere kringloopwinkels en ik geniet volop. Ik loop langzaam langs meterslange, chaotische ingerichte boekenkasten.

Mijn oog valt op het boek Toen ik je zag

Het is geschreven door Isa Hoes. Ik pak het op. Ik weet eigenlijk niet veel van Antonie Kamerling. Als pubermeisje vielen zijn hits niet in het genre waar ik van hield. Ik luisterde liever naar Nirvana, Korn een Greenday. Ik hield ook niet van soap series.

Dit boek met zijn verhaal erin was verborgen in een tjokvolle boekenkast. Ik verbaas me dat mijn oog er naartoe is getrokken. Ik sta twijfelend met het boek in mijn hand. Ik herinner me nog hoe Anthonie zijn verhaal is afgelopen. We hadden misschien meer gemeen dan ik als jong meisje dacht. Ik koop het boek.

Ik weet dat er ook een film is uitgekomen

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het verhaal achter Anthonie Kamerling. Ik besluit eenmaal thuis om daarom niet gelijk het boek te gaan lezen. Ik ga eerst de film Toen ik je zag kijken. Dan lees ik het boek daarna wel.

YouTube player
Trailer – Film Toen ik je zag

Waar de film Toen ik je zag over gaat

Toen ik je zag is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling. Hoe het Esther en Bastiaan vergaat, zal dan ook voor velen geen verrassing zijn. Maar de hoofdrolspelers stelen je hart en hoe meer je hoopt op een goede afloop, hoe tragischer het einde uiteindelijk is.

Voor de buitenwereld leidt acteurskoppel Esther en Bastiaan een droomleven

Allebei razend populair, de ene na de andere rol spelend, een idyllische boerderij waar ze met hun twee kinderen wonen en nog altijd stralend verliefd.

Film: Toen ik je zag

Genre: Drama

Jaar: 2023

RegisseurBen Verbong

IMDB score: 6.7

Taal: Nederlands

Duur: 1 uur en 58 minuten

Bastiaan lijdt aan angsten, onzekerheden

Er is echter een kant van hun leven die maar weinigen zien. Ver weg van de camera’s hebben de depressies, angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Depressie en psychose liggen steeds op de loer.

Het is aan Esther om de boel bij elkaar te houden, maar de mentale gezondheid van Bastiaan lijkt de overhand te krijgen.

Het pad van de hoofdpersoon is eenzaam

Ik herken elementen vanuit mijn eigen verhaal terug in de film. Het verhaal gaat over het leven met psychische problemen. Het lukt Bastiaan niet echt om deze onder ogen te zien, hij is slim genoeg om er keer-op-keer mee weg te komen.

De film is Nederlandstalig en het bevat een soap-zweem, maar de film is verrassend goed te zien. Er zitten herkenbare elementen in die ik uit eigen ervaring kan plaatsen, waarvan ik kan begrijpen dat ze ontregelend werken. Je blijft je als kijker wel afvagen: Wat als hij zich kwetsbaar op had gesteld? Als hij connectie met anderen had gemaakt… Was het verhaal dan anders afgelopen?

Waar kun je de film Toen ik je zag bekijken?

Op dit moment is de film op Netflix te bekijken en bij diverse steamingsdiensten. Deze film is te zien bij Netflix.

En ook bij:

Recensies van de film Toen ik je zag

Meer reviews van films lezen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.