Main content

‘Evidence based’ komt in de psychiatrie/psychologie, als we niet oppassen, al snel neer op pseudo-wetenschap. Dat stelt psychiater prof. Jim van Os. Tijd om het radicaal anders te doen, maar hoe?

In de psychiatrie lijken diagnoses soms willekeur. Een patiënt die van de ene arts het label ‘schizofreen’ krijgt, heeft volgens de volgende arts een persoonlijkheidsstoornis. Ook internationaal is er verschil. Een psychose in Frankrijk wordt anders gedefinieerd en behandeld dan in Nederland.

Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os concludeerde daarom dat de diagnostiek van psychisch lijden meer te maken heeft met cultuur, dan met waardevrije wetenschap

We groeperen patiënten op symptomen, maar de achterliggende oorzaak weten we niet. Als placebo’s net zo effectief zijn als ‘echte’ pillen en het soort behandeling niks zegt over het succes, is het tijd de geestelijke gezondheidszorg anders in te richten.

Van Os pleit daarom voor een revolutie in de psychiatrie, waarin behandelaren, wetenschappers en patiënten op gelijk niveau samenwerken. Hij vertelt over zijn strijd om zijn vakgebied te veranderen en de obstakels waar hij tegenaan loopt.

Het woord ‘revolutie’ gebruikt hij niet voor niets. Het vakgebied blijkt immers al decennia immuun voor evolutie, waardoor de psychiatrie/psychologie nu steeds meer last hebben van erosie. Om het vak weer vlot te trekken is daarom een revolutie de beste manier.


Jim van Os is naast voorzitter van PsychoseNet een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en medisch manager van de ‘divisie hersenen’ in het UMC Utrecht. Hij schreef onder andere het boek De DSM-5 voorbij en Persoonlijke Psychiatrie. 

De opnames zijn gemaakt op 25 maart 2020 i.s.m. Stadium Generale Universiteit Utrecht.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *