Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Ben jij Van de Wereld?

stichting van de wereld

In een weekendeditie van het NRC uit september dit jaar stond een groot stuk over ‘giftige stress.’ Daarbij viel het woord ‘psychose’ niet, terwijl 1 op de 33 mensen (volgens recente data is het getal zelfs hoger) eens in zijn of haar leven een psychose doormaakt, en stress daarin de hoofdrol speelt.

Stichting Van de Wereld

stichting van de wereld

Wat ons betreft is dit de grootste reden om Stichting Van de Wereld op te zetten: het is de (bijna-)genie die psychoses heeft, de vreemde man in de straat die je nooit spreekt, de excentriekeling, of de seriemoordenaar. Maar Jan de groenteman, Lesley de advocate of Noah de voetballer associeer je er niet mee.

De vraag die ten grondslag ligt aan de coaching die Van de Wereld organiseert is: als je psychosegevoelig bent, hoe combineer je dan de acceptatie van die gevoeligheid met je eigen waarden? Waar sta je achter? Want als je nergens achter staat, dan val je overal voor. Als het lukt om jouw eigen kompas terug te vinden, en daar weer op leert varen, dan kun je weer een heel mens worden en je eigen pad vervolgen. Iets wat ieder mens uiteindelijk wil. En: het reduceert stress.

Wat doet Stichting Van de Wereld?

Het Team van Stichting Van de Wereld wil bijdragen aan een beter arbeidsperspectief van mensen met psychosegevoeligheid. Van de Wereld gaat ervan uit dat werk en psychosegevoeligheid goed samen gaan. Ook het werk dat jij zelf het meest ambieert is een nastrevenswaardig doel. Radicale openheid op het werk in het geval van psychose is in de praktijk echter vaak lastiger. De bal ligt nu dus nog voornamelijk bij degene die er zelf mee te maken heeft. En tegelijkertijd zou het mooi zijn als de algemene opvatting over het fenomeen ‘psychose’ zou veranderen, inclusief het taalgebruik eromheen.

Mensen zijn hyper-sociale wezens. Onze hersenen zitten zodanig in elkaar dat we elkaars aanwezigheid nodig hebben. Misschien is psychose wel een uiting van een bepaald – niet onoverkomelijk – onvermogen om dat super fijngevoelige raderwerk – wat je hersenen zijn -perfect af te stemmen op je omgeving. Wie zal het zeggen? Er is nog zoveel onbekend. Het is dan ook essentieel om te streven naar een integratie van dit spectrum van bewustzijn dat zich bij mensen kan manifesteren.

Extra uitdaging

Als je psychosegevoelig bent, sta je voor een extra uitdaging in je loopbaan. In zekere zin is het een kunst om daar handig en slim mee om te gaan. Zonder teveel in te gaan op je specifieke geschiedenis, beoogt Van de Wereld mensen met psychosegevoeligheid op weg helpen in het proces om weer (of meer) achter zichzelf en hun eigen waarden te gaan staan, zodat ze keuzes en beslissingen kunnen maken op basis van datgene wat bij hen past, en niet voortvloeiend vanuit het idee dat er ‘iets mis’ zou zijn. Dat laatste isoleert, ontneemt inspiratie, en belemmert groei.

Van werk waar je plezier in hebt en goed in kunt worden, worden we tenslotte allemaal blij.


Stichting van de wereld. Kijk voor meer informatie op de site van Stichting van de Wereld: vandewereld.org

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *