Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marianne Alida

Marianne Alida schrijft inspirerende blogs voor PsychoseNet. Ze is geboren in 1985.

Marianne werkt als vrijwilliger Social media & Communicatie bij de vereniging Plusminus, de vereniging voor bipolariteit. Ze is open geworden over haar psychiatrische verleden. 

Meer lezen van Marianne?

Je vindt al haar blogs hier op een rij. 

15 jaar oud – onverwerkt trauma in het zestiende levensjaar

Marianne vertelt over onverwerkt trauma in haar zestiende levensjaar en hoe dat kan leiden tot het beleven van een psychose.

De Psychose. Marianne schrijft over haar onverwerkt trauma: “Toen ik op mijn dertigste mijn allereerste psychose kreeg, wist ik daar nog niets van. Ik wist niet wat het was, ik wist niet wat het inhield en ik wist absoluut niet wat mij overkwam”.

Dit is een vervolg op mijn voorafgaande blogs.

Wel wist ik dat er iets grondig mis met mij was op dat moment. “Ik denk dat ze in een psychose zit”, hoorde ik mijn vader tegen de huisarts zeggen. “Ik denk het ook”, zei ik, zonder te weten wat het was, maar ik voelde dat het wel moest kloppen.

Op dat moment herbeleefde ik een gebeurtenis zoals die absoluut niet was voorgevallen op mijn vijftiende, maar ik was ervan overtuigd dat het wel zo was en je moest van goeden huize komen om mij op andere gedachten te brengen.
Wat gebeurde er dan in mijn zestiende levensjaar en waarom ga ik dit na veel wikken en wegen dan toch met jullie delen?

Trauma in het zestiende levensjaar

9 april 2000. Mijn vijftiende verjaardag. “Oh-Oh”, het geluidje van ICQ op mijn computer. Ik had een nieuw berichtje. De naam van de Zwitserse bovenbuurjongen die wel tien jaar ouder was dan ik verscheen in beeld. Hij vroeg of ik hem kon helpen met zijn computer die het niet meer deed. Ik vertelde hem dat ik jarig was en dat ik visite zou krijgen, maar dat ik wel even langs wilde komen. Ik wist niet veel van computers, maar ik kon het wel proberen.

Toen ik eenmaal daar was deed hij de deur op slot en zag ik tot mijn verbazing dat de computer het gewoon deed. Achteraf was dat logisch, aangezien ICQ ook gewoon via de computer gaat, maar ik was vijftien en nog erg naïef.

Ik wist gelijk dat het foute boel was toen ik de deur in het slot hoorde gaan

Hij begon me te zoenen en ik blokkeerde volkomen. In plaats van hem van me af te duwen raakte ik compleet verstrikt in mijn eigen gedachten. Ik was vijftien en had nog nooit in mijn leven met iemand seks gehad; ik had zelfs nog maar net half met iemand gezoend, maar zoenen en seks dat was precies wat er toen gebeurde. Ik was nog steeds verstijfd, maar begon wel stilletjes te huilen en mijn hele lichaam begon te trillen. ‘Nu ziet hij wel dat hij moet stoppen’, dacht ik nog. Maar dat gebeurde niet.

Naderhand veegde ik mijn tranen af en ging ik naar beneden waar mijn verjaardag gevierd zou worden. Ik moest nu sterk blijven want de visite kwam speciaal voor mij.

Intussen vroeg ik mij wel af wat er nou precies was gebeurd. Ik had me immers niet verzet en misschien had hij de tranen en het trillen wel gewoon niet gezien. Ik besloot het te parkeren en ging weer verder met de dag en met mijn verjaardag. Achteraf parkeerde ik het voor ruim een jaar voordat ik er met iemand over durfde te praten. Dit was dus de eerste heftige gebeurtenis in mijn leven waarover ik jullie in mijn eerdere blog vertelde.

Tijdens mijn eerste psychose kwam dit onverwerkte trauma naar boven

In die zin dat ik zeker wist dat ik op mijn vijftiende was bevallen van een kind van de Zwitserse bovenbuurjongen en dat ik dat kind had afgestaan ter adoptie. Ik moest en zou nu dat kind zoeken! Ik was hysterisch en schreeuwde de hele buurt bij elkaar. Mijn vader bracht mij snel naar de dokter, want er was geen land met mij te bezeilen.

Dat een onverwerkt trauma dus kan leiden tot een psychose, daar hoef ik niet meer aan te twijfelen, daar ben ik het levende bewijs van. Ik ging als een gek aan de slag met het alsnog verwerken van mijn grote en kleinere trauma’s, aangezien ik echt niet nog zoiets wilde meemaken in mijn leven…

Helaas zou het toch nog twee keer gebeuren, al had ik daar toen gelukkig nog geen idee van…

Meer lezen over trauma?

foto creative commons (piqsels)

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

2 reacties op “15 jaar oud – onverwerkt trauma in het zestiende levensjaar”

  1. Annelies vandenberghe

    Sterkte met het verwerken van dit trauma die jammer genoeg een basis vormt voor je psychoses. Zeer herkenbaar. Ik ben zelf ook bipolair me angststoornissen tijdens m’n hypomanie. De angst bestaat uit achervolgingswaanzin en schrik om opgepak te worden. Als kind werd ik bijna gekidnapped, het was toen net de periode van Dutroux. Toen had ik als kind slaapstoornissen hierdoor. Ik ben er ook van overtuigd dat dit trauma aan de basis ligt van mijn psychoses. Knap van je dat je jouw verhaal deelt. Lieve groetjes

    1. Marianne Kwakman

      Bedankt ook voor het delen van jouw verhaal en het reageren. Jij ook sterkte. Lieve groetjes terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *