Veel gezochte termen

Psychosenet auteur


Reacties

3 reacties op “De vonk onder een kille zorg – Lezing Stephan de Bruyne”

 1. Iedere buurt, wijk, straat, dorp, stadsdeel een BredeHerberg. Van de gebruikers, (wijk)bewoners, initiatiefnemende coöperatie leden en/of bezoekers zelve. Zelfsturing in zelfbeheerde, naar eigendom toewerkende WoonWerkLeerZorgWelzijnDagvolle NuttigeZinbelevingen met verdienmodel…

 2. Van der Borght Guy

  Jerry,

  Goed geschreven. Wat mij verontrust is de snelle zorg. Als ik teveel patiënten langer dan drie maanden opneem, krijg ik telefoon uit Brussel en moet mij verantwoorden.
  Door de te snelle zorg wordt er te weinig gewerkt op persoonlijk vlak. (Psychologen krijgen onvoldoende uren). De patiënt krijgt onvoldoende kapstokken (bv persoonlijke eigenschappen, die een psychose kunnen uitlokken). Ook wordt er niet gekeken of er als er bijvoorbeeld drie psychoses zijn zit hier geen patroon in. Stel dat je deze twee zaken meegeeft aan de hulpverlener, dan kan hij inschatten van oei nu wordt het precies even oppassen, want ik zie dit en dit voorteken in de aanloop naar psychose.

  Zelf heb ik vorige week nog een beginnende psychose kunnen onderdrukken. Hoe?
  Ik weet dat indrukken bij mij feller binnenkomen (net of de filter werkt niet mee). In de aanloop naar een psychose zit ik met massa’s projecten in mijn hoofd (ontstaan door een trauma in mijn jeugd).

  Wat heb ik gedaan, prikkels van buitenaf beperkt door me in een ruimte in ons huis terug te trekken. De vele projecten, project per project uit te schrijven. Dit heeft als voordeel dat je in het vuurwerk in je hoofd, probeert de focus te leggen op één ding. Na drie dagen was de psychose weg en opname was vermeden.
  Dit gaat alleen als je je eigen door en door kent en dit geeft ook veel veiligheid.

  Vele mensen zouden geholpen zijn als psychologen met hen aan de slag gaan of groepen ervaringsdeskundige hier werk van maken. Het zou hen meer duidelijkheid geven.

  1. Jerry Allon

   Hallo Guy,

   Ontzettend bedankt voor je reactie. Je maakt hele interessante punten moet ik zeggen, en dat het helpt om prikkels te beperken is erg herkenbaar. Ik denk ook dat veel opnames te voorkomen zijn, mits we daarvoor het juiste alternatief hebben. Dus een plek waar je tot rust komt. Mogelijk is dat in een respijthuis, helemaal mooi is het als je dat thuis voor elkaar krijgt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *