Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Bipolair op latere leeftijd

Bipolariteit op latere leeftijd. Larry: "Op mijn bijna 70 jaar heb ik veel ervaring. De pieken en de dalen worden minder qua intensiteit.

Larry over bipolariteit op latere leeftijd: “In mijn bijna 70 jaar heb ik aardig wat ervaring opgedaan met deze ongeneeslijke ziekte. Eén troost: De pieken en de dalen worden minder qua intensiteit. Evengoed, schommelen zullen we altijd”.

Ik heb de drang om te analyseren iedere keer als ik een depressieve fase door maak. Het verleden herbeleven en nagaan waar het is misgelopen. Ja, bij mij is het de gewoonte van nooit in opname te gaan wanneer ik depressief ben.

Ik sluit me af van de buitenwereld

Zeg al of toch bijna alle geplande activiteiten on hold. Maar ik blijf mezelf en mijn poes zo goed mogelijk verzorgen.

Mild naar mezelf toe, slaap ik het klokje rond en verder dan dit analyseren in mijn zetel doe ik niets. Geen radio of TV. Mensenschuw. Mezelf verstoppen in mijn woning. Wat ik nooit zou doen, is samen met mijn medicatie alcohol of andere verdovende middelen gebruiken.

Een depressie kent bij mij een euforische fase vooraf

Met deze opgedane wetenschap is het belangrijk om te beseffen dat een depressie automatisch een euforische fase vooraf heeft gekend. Hier is het van belang om van bij het begin extra medicatie te nemen. Als ik hier te laat ben of niet reageer dan zit ik weer in een euforische situatie.

Verder heb ik een soort van 10 puntenlijst altijd voor me, zowel voor het opkomen van een manie als depressie. Vanaf 3 kruisjes op deze lijsten grijp ik in. Bij depressie betekent dat cocoonen en hypomanie is het opname.


Larry is een bipolaire medemens bijna 70 jaar jong.

foto van de auteur zelf

Meer lezen over depressie en zelfregie?

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

2 reacties op “Bipolair op latere leeftijd”

  1. Jan

    Wat bedoel je met opname? Bedoel je echt opgenomen worden?

  2. Nagy Chafik

    Ik ben vrijwilliger/ervaringsdeskundige bij Ixta Noa en zou dit artikel graag willen delen op onze FB pagina. Het probleem alleen is dat dit artikel zo kort is dat er weinig ruimte is voor verdieping. Hebben jullie toevallig een artikel die hier verder op ingaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *