Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Handboek Contextuele Hulpverlening

Auteur:

Paul Heyndrickx, Linne De Loof, René Knip, An Van Herck en Wilma van Klaveren

Uitgever:

Pelckmans

Verschijningsdatum:

Juni 2022

Handboek Contextuele Hulpverlening – Paul Heyndrickx

“Alle werkelijke leven is ontmoeting.” Dat is misschien wel de meest bondige samenvatting van het contextuele denken. Relatie is het kernbegrip. Niets staat op zich. Zonder relaties is er geen bestaan. Zonder context en dialoog geen verbinding.

De Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy ontwikkelde deze contextuele benadering in de tweede helft van de vorige eeuw. Vandaag vinden psychotherapeuten en psychosociale begeleiders (opvoeders e.a.) in deze visie nog steeds taal en begrippen die hen helpen in het werken met hun cliënten.

Dit handboek biedt een heldere beschrijving van dit contextuele denken en werken

De auteurs beschrijven stap voor stap en zo concreet mogelijk het verloop van een contextueel proces aan de hand van een bekend fasenmodel.

De basishouding en interventietechnieken worden concreet beschreven en geïllustreerd met verhalen uit de praktijk van de psychotherapie en de psychosociale hulpverlening. Nagy heeft altijd duidelijk gemaakt dat hij een werkzame therapie wilde ontwikkelen. Hulp aan mensen en hun relaties die daadwerkelijk iets bijdraagt. Dit handboek zorgt voor een concrete handleiding hierbij.


Paul Heyndrickx, Linne De Loof, René Knip, An Van Herck en Wilma van Klaveren hebben jarenlange ervaring in het therapeutisch werk en de psychosociale hulpverlening. Zij werken bovendien mee aan diverse opleidingen in de contextuele benadering in België en Nederland.

Meer lezen over relaties met naasten in de psychiatrie?