Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Alex Rutten schildert van Jan Foudraine een levendig portret van Foudraine als denker, doener en voorvechter van de psychotherapie.

Auteur:

Alex Rutten

Uitgever:

Ambo|Anthos

Verschijningsdatum:

november 2021

Jan Foudraine – Alex Rutten

Aan de hand van boeken, brieven en interviews schildert Alex Rutten in Jan Foudraine een levendig portret van Foudraine als denker, doener en voorvechter van de psychotherapie.

Of het nu gaat om zijn baanbrekende bestseller Wie is van hout…, zijn spirituele zoektocht bij onder anderen Bhagwan, Krishnamurti en Alexander Smit of zijn hartstochtelijke pleidooi voor psychotherapie – er zijn weinig mensen die een grotere stempel op hun tijd hebben gedrukt dan Jan Foudraine (1929-2016).

Jan Foudraine van Alex Rutten is een levendige biografie van een psychotherapeut die met zijn spraakmakende boeken een aanjager werd van maatschappelijke veranderingen

De reis voert van de Leidse studentenwereld, via psychiatrische instellingen in Nederland en de Verenigde Staten, naar het Indiase Poona, waar Foudraine een leerling wordt van Bhagwan (Osho) om vervolgens in Nederland diens prominentste ambassadeur te worden. Het grote publiek ziet in Foudraine een held, de pers een charlatan. Foudraine zelf blijft ondertussen de onderzoekende en kritische geest die hij altijd is geweest, waarbij zijn werk als psychotherapeut steeds vooropstaat.

Aan de hand van boeken, brieven en interviews schildert Rutten een levendig portret van Foudraine als denker en doener. Eveneens geeft het boek een verhelderend portret van de cultureel-maatschappelijke veranderingen in naoorlogs Nederland waarvan Foudraine een aanjager werd.


Alex Rutten neemt de lezer in deze biografie mee op een avontuurlijke, intellectuele en spirituele reis door het leven van een intrigerend mens.

Meer lezen over geschiedenis van de psychiatrie?