Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is mijn dochter met schuldwanen beter geholpen met psychotherapie of met medicatie?

Vraag

Mijn dochter lijdt al twee jaar aan ernstige schuldwanen. Zij is ervan overtuigd dat ze zichzelf moet straffen om ‘beter’ te worden. Ze verblijft al 9 maanden in een crisiskliniek alwaar men verschillende soorten antipsychotica heeft uitgeprobeerd, zonder echt resultaat.

Ze is altijd adequaat en helder en nooit verward geweest, dus heeft in die zin geen psychose. Men wil haar nu gaan dwingen clozapine te nemen. Ze weigert inmiddels alle medicatie omdat ze vindt dat het niet helpt en ze denkt dat ze er zelf uit kan komen.

Psychotherapie wordt haar niet aangeboden (ze heeft daar ook angst voor omdat dat niet in het ‘strafprogramma’ past) omdat men vindt dat de wanen eerst met medicijnen bestreden moeten worden.

Wij hebben het gevoel dat psychotherapie veel beter zou zijn dan pillen. Wat denkt u hiervan?

Antwoord

Beste Moeder,

Wat een moeilijke situatie....

Het is in ieder geval zo dat het effect van medicatie + psychotherapie vrijwel altijd groter is dan een van beiden alleen.

Hardnekkige, redelijk geïsoleerde wanen als deze kunnen helaas heel moeilijk te behandelen zijn.

Blijkbaar doet medicatie niet veel en is het dus maar de vraag of clozapine iets zal doen.

In ieder geval denk ik dat het zeker een poging waard is om naast de medicamenteuze aanpak een jonge, enthousiaste psycholoog te vinden die bereid is te investeren in het moeilijke werk van een relatie met haar opbouwen richting een andere manier van omgaan met zichzelf.

Hope this helps....

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook