Omgaan met perfectionisme betekent niet dat je de lat lager hoeft te leggen. Wel dat je bewuster keuzes kunt maken en met meer voldoening kunt presteren. Via herkenbare voorbeelden geeft Liesbet Boone inzicht in waarvoor perfectionisme ons probeert te beschermen. Ze neemt ze je mee in haar ‘willen-durven-doen’-aanpak.
Heb jij soms het gevoel dat je alle bordjes tegelijk in de lucht moet houden?
Dat je de controle moet houden en je ondanks eerdere successen jezelf nog steeds moet bewijzen? Kunnen angst en twijfel je soms onverwacht overmannen? Maken goedbedoelde adviezen zoals ‘laat het los’ en ‘doe eens wat minder’ je soms kwaad of moedeloos?
In dit herkenbare en hoopvolle boek krijg je meer inzicht in perfectionisme: wat is het is, waar komt het vandaan en wat is de functie van perfectionisme. Het kan je helpen aan meer flexibiliteit en keuze in het nastreven van je ambities, met behulp van het optimalisme.
Perfectionisme ombuigen naar optimalisme
Velen van ons herkennen zich in meer of mindere mate in perfectionisme. Het helpt ons vaak om door te zetten en onszelf te verbeteren en tegelijkertijd kan het ons in de weg komen te zitten. Perfectionisme kan ons te veel doen stilstaan bij prestaties in plaats van bij wat ons voldoening geeft, bij wat anderen van ons verwachten in plaats van wat we zelf nodig hebben, of bij het vermijden van onze angsten in plaats van die in de ogen te durven kijken.
Citaat uit Niet perfect toch tevreden
“De term ‘optimalisme’ is eigenlijk een neologisme dat ik ontleend heb aan Tal Ben-Shahar, een Amerikaans-Israëlische psycholoog die het begrip in de Angelsaksische wereld introduceerde. In het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal lees je bij ‘optimaal’: ‘heel goed; op de beste manier’, terwijl bij ‘perfect’ staat: ‘volmaakt’. Binnen het optimalisme streef je dus geen perfect resultaat na, maar een zo goed mogelijk resultaat.
Je merkt meteen het verschil: een volmaakt resultaat laat weinig ruimte. Het zet je vast en wat je ook doet, het zal ongetwijfeld nooit goed genoeg zijn, want wanneer is iets volmaakt? En voor wie moet het volmaakt zijn? Een zo goed mogelijk resultaat nastreven laat daarentegen wél ruimte toe: je probeert een resultaat neer te zetten dat zo goed mogelijk is, rekening houdend met de omstandigheden, je capaciteiten, ambities en de realiteit.”
Benieuwd naar meer? Je kunt hier het eerste hoofdstuk lezen.
Liesbet Boone is klinisch psycholoog en onderzoeker, zij richt haar loopbaan aan de Universiteit Gent en als zelfstandige op het ondersteunen van leidinggevenden, professoren, executives en teams. Perfectionisme is daarbij een belangrijke rode draad en passie.
Meer lezen over dit onderwerp?
- Het perfecte plaatje, over dingen perfect doen
- Een leven vol (im)perfectie
- Alain de Botton, Statusangst
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.