Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Verder na een psychose – Tips om door te gaan

verder na een psychose

Louis liep door een psychose op zijn 17e vast in zijn studie, en later op zijn 40e nog eens tijdens zijn werk. In deze blog deelt hij tips en voorbeelden hoe hij na zijn psychose zijn studie en werk toch weer heeft opgepakt.

Na een psychose zo snel mogelijk weer aan de studie of aan het werk is niet voor iedereen weggelegd. Zelf ben ik vastgelopen in mijn studie toen ik 17 was en tijdens mijn werk door een psychose op mijn 40e. Dit kwam door veel stress en problemen in mijn omgeving die ik niet goed kon verwerken. Ik heb wat tips en voorbeelden van hoe ik weer ben gaan studeren na mijn psychose en hoe ik werk weer heb opgepakt na mijn opname samengevat in deze blog, die ik dan ook graag met iedereen deel.

Werken aan jezelf

Een psychose is een overweldigende ervaring die je leven lam kan leggen. Het heeft soms een oorzaak die bij jezelf of in je omgeving ligt. Zo kon ik niet goed de stress verwerken van mijn eindexamen en had het niet goed verwerken van het overlijden van een familielid een enorme impact. Om te werken aan jezelf moet je vaak een stapje terug doen. Hulp zoeken is de beste optie. Kan je die niet vinden in je eigen omgeving bij familie, kijk op school naar een vertrouwenspersoon en zorg dat je je verhaal ergens kan doen. Delen is helen. Een eerste psychose kan ook heftig zijn omdat je niet weet wat je overkomt. Zoek informatie bij lotgenotenorganisaties of zoek contact met een ervaringsdeskundige in je buurt.

Na een psychose is het lastig om de draad van een studie weer op te pakken. Ik had  concentratieproblemen en door de medicatie werd ik erg suf. Toch heeft medicatie mij wel geholpen om meer aan te kunnen. In plaats van een HBO opleiding ben ik een MBO opleiding gaan doen. Uiteindelijk liep ik hier ook vast, maar ik had het toch geprobeerd. Leg de lat voor jezelf niet te hoog en zoek een studie waar je kwaliteiten kan ontwikkelen in plaats van alleen te doen waar je al goed in bent.

Vrijwilligerswerk als tussenstation

Een succesvolle stap voor mij is vrijwilligerswerk geweest waardoor ik weer een opleiding kon gaan doen. Tussen mijn studies door en voor ik weer volledig kon werken en de arbeidsmarkt weer kon betreden, heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb in het buurthuis gewerkt, jongerenwerk gedaan en kinderen geholpen met huiswerkbegeleiding. Dat laatste doe ik sinds kort weer. Het geeft mij voldoening om kennis en vaardigheden over te brengen. Wil je vrijwilligerswerk doen? Overleg dit dan wel eerst met je uitkeringsinstantie en lees goed de regels na. Er zijn plekken waar rekening wordt gehouden met beperkingen van vrijwilligers. Deel je zorgen en geef je grenzen aan van wat je wel en niet kan. Vrijwilligerswerk geeft een goede richting aan je structuur en biedt een basis voor sociale contacten op te doen.

Hervatten van werk

Als je vastloopt tijdens een leuke baan door een psychose kan het zijn dat je je werk wilt behouden. Terugkeer op de werkvloer is niet makkelijk, kan ik zeggen uit ervaring. Wil je werk hervatten na een psychose overleg dit goed met je behandelaar, leidinggevende en de bedrijfsarts. Leg ook hier de lat niet te hoog en ga er niet van uit dat je alles over je psychose moet vertellen op je werk. Maak duidelijke afspraken van wat je wel en niet aankan. Dit  kan je met de bedrijfsarts doen in een plan van aanpak.

Zo heb ik er voor gekozen om het contact met de collega’s op de werkvloer te herstellen door te beginnen met halve dagen werken. Hiervoor is afgesproken dat ik eventueel eerder weg kan en pauze kan nemen wanneer ik zelf wil. Verantwoordelijk werk en crisissituaties of complexe taken hoef ik niet te doen.

In het algemeen heeft voor mij geholpen dat ik mijn directe omgeving goed heb geïnformeerd. Dit hoeft niet tot in de details. Ik heb veel begripvolle reacties gehad met mijn terugkeer op de werkvloer. Een succesvolle aanpak is voor mij kleine stapjes nemen geweest.


Louis van Bommel is na het halen van een diploma als sociaal pedagogisch werker (begeleider GGZ met ervaringsdeskundigheid) afgestudeerd als maatschappelijk werker. Psychoses en depressies hebben hem afgeremd maar nooit tegengehouden om te komen waar hij nu is.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *