Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Auteur:

Merlijn Kamerling

Uitgever:

Boekerij

Verschijningsdatum:

11 september 2020

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling

De zelfgekozen dood van geliefd acteur en idool Antonie Kamerling in 2010 was voor veel mensen een schok. Zoon Merlijn Kamerling wilde tot nu toe helemaal niet zo veel van zijn vader weten. Nu zijn eigen leven soms stil lijkt te staan, gaat Merlijn Kamerling op zoek naar wie Antonie was.

Sinds zijn vaders dood heeft Merlijn nooit een aflevering van GTST bekeken, geen films van zijn vader opgezet of interviews gelezen. Hij wilde het niet en hij kon het misschien ook wel niet. Inmiddels is hij begin twintig en voelt het voor hem soms alsof ook zijn eigen leven op een bepaalde manier is stil blijven staan en hij denkt dat dat iets met zijn vader te maken kan hebben.

Merlijn bezoekt familieleden en vrienden die hij hiervoor altijd uit de weg ging

Hij praat met ze over Antonie, wat hij wilde, waarin ze op elkaar lijken. Wat weten zij van Antonie, van de depressieve stemmingen? En kunnen ze Merlijn helpen aan meer mooie herinneringen aan zijn vader? En wat vertelde zijn vader in interviews? Hoe klinkt zijn stem? In Nu ik je zie gaat Merlijn Kamerling op zoek naar antwoorden in alles wat zijn vader heeft nagelaten.

“Je voelt dit boek in al je vezels en laat je verdrietig en machteloos meelezen in het verdriet en verlies en de leegte die Antonie achterliet bij zijn zoon. Toch is het boek ook hoopvol. Want naast het steeds beter leren kennen van zijn vader vindt Merlijn ook steeds meer zichzelf.” – recensie goodreads.nl

“Het inspireert me om zelf ook met mensen in mijn omgeving over mijn vader te praten. Zijn vroegere vrienden, voetbalmaatjes, oud-collega’s en familieleden.” – Daniëlle, blogger

Aandacht voor het verdriet en mentaal problemen

Antonie Kamerling had te maken met manisch depressieve klachten. Hij maakte op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Merlijn was toen elf jaar en zijn zusje Vlinder vijf. Kamerling was getrouwd met auteur en actrice Isa Hoes wie hij bij de audities voor GTST leerde kennen. Beiden kregen een hoofdrol in Nederlands eerste soapserie. Kamerlings (enige) single Toen ik je zag stond 17 weken in de Top 40, waarvan vijf weken op nummer 1. Na de dood van Antonie Kamerling is het nummer massaal gedownload. De single kwam opnieuw binnen in de Nederlandse Single Top 100 op nummer 1 en in de Nederlandse Top 40 op 16.

Isa Hoes schreef over haar leven met Antonie Kamerling Toen ik je zag. Dit boek is verfilmd en toont, naaste mooie momenten, ook Kamerlings worsteling met zijn stemming. Isa Hoes en Merlijn schreven samen Je bent niet alleen.

Vlinder en Merlijn zijn oprichters van Limitless, een streetwearmerk voor meer aandacht voor mentale gezondheid. Met de MIND Antonie Kamerling Award (van 2017-2019) vroeg MIND aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen.


Merlijn Kamerling (1998) groeide op in het dorpje Zevenhoven, waar hij tot zijn elfde met zijn ouders, Antonie Kamerling en Isa Hoes, en zijn zusje Vlinder woonde. Na de tragische dood van zijn vader verhuisden Merlijn, Vlinder en Isa naar Amsterdam. 

Meer lezen over zelfdoding?