Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

François de Waal

François werkte als tv-maker en jurist. Hij werkte ook als ervaringsdeskundige bij de Depressie Vereniging. Dit is de website van François.

François publiceerde vijf boeken, waaronder het boek ‘Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte’. Zijn nieuwste boek is getiteld: ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’

Je vindt een overzicht met blogs van François via deze link.

Depressie, de dwangmatige denkziekte

Blog - depressie dwangmatige denkziekte

Dit is de inleiding van het boek “Depressie, de dwangmatige denkziekte” van François de Waal. Het boek verscheen op 10 oktober 2022 op de Landelijke Dag Psychische Gezondheid.

Als je depressief bent

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Je denkt: hoe kan een boekje mij nou helpen? Dat kan helemaal niet! Wat weet die vent nou van mijn ellende? Van mijn gruwelijke ellende? Niks!

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Ja, ZIJN depressie gaat over, maar de MIJNE NIET!

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Een boek dat Depressie, de dwangmatige denkziekte heet, moet ik hier nou om lachen of huilen? Pff. Denk je nu echt dat ik een boekje met zo’n titel ga lezen? Gaat zoiets mij nou hoop geven? Flikker op, man!

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Je denkt: oké, misschien is die man zelf ooit depressief geweest. En andere mensen ook. Maar mijn situatie is helaas uniek, veel erger dan die van anderen, veel erger dan de situatie van die vent. Hou op zeg! Hoe rampzalig mijn leven nu is, daar heeft echt helemaal niemand een idee van. Alles is kapot! Ik zit klem en zie geen oplossing. En weet je waarom ik helemaal geen oplossing zie? Omdat er geen oplossing is!

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Lezen? Een boek lezen? Man, ik kan me helemaal niet concentreren. Bij de derde zin ben ik de eerste al vergeten. Onderaan de pagina kan ik weer opnieuw bovenaan beginnen. Kan je er niet een YouTube filmpje van maken? Maar niet langer dan drie minuten graag. Langer hou ik niet vol.

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Ja ja, die vent kan makkelijk lullen, met hem is niks aan de hand. Hij is er helemaal bovenop gekomen, dat gaat mij echt nooit lukken. Verder kan hij er zelfs een boek over schrijven! Hij zal wel iets over depressie weten, want hij heeft het zelf meegemaakt. Zegt-­ie. Misschien weet hij meer over depressie dan al die artsen, therapeuten en psychiaters, want die hebben deze shit zelf nooit meegemaakt. Maar ja, die vent weet niks van mij. Hij weet niks van mijn angsten en mijn verdriet, niks van mijn hopeloze situatie en niks van mijn rampzalige nachten. Niks van mijn eindeloze gepieker, paniek en verschrikkelijke wanhoop.

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Ik heb hele­maal geen boek nodig maar iemand die naar mij luistert, niet een schrijver die op z’n balpen kauwt en tegen me aanpraat. Ik heb iemand nodig die een kopje thee met me drinkt, die een keer voor me stofzuigt en naast me komt zitten. Die luistert en vragen stelt, z’n bek houdt over zichzelf, stil is en begrijpt dat ik dood wil. Ik heb iemand nodig die begrijpt wat er gebeurt in mijn hoofd. Die nooit eindigende explosies van pijn, pijn, pijn! Ik heb iemand nodig die deze pijn begrijpt. Die ondraaglijke pijn die mijn leven tot een hel maakt, elke dag opnieuw, vooral de och­tenden, en helemaal de nachten. Ik heb iemand nodig die me een beetje hoop geeft. Ik ben zo vreselijk bang dat deze gruwelpijn nooit meer stopt.

Als je depressief bent, weet ik wat je nu denkt

Steek dat boe­kie in je reet man, hou toch op.

Toch heb ik dit boekje voor jou geschreven

Speciaal voor jou en voor echt helemaal niemand anders. Alleen voor jou.

Reacties

6 reacties op “Depressie, de dwangmatige denkziekte”

 1. Dewitte karina

  Hallo ,heel blij reeds een stuk gelezen te hebben, en blij Dat ik niet de enige Ben die zo denk al een heel tijdje.Was 22j toen ik depressief??werd en Ben nu 68j en slik nog altijd die troep. HOEWEL IK AL TIJDJE WIL STOPPEN ,EN VANDAAG IS DE DOORSLAG GEDAAN, WANT IK WEET DAT IK ECHT MIJ INBEELDE EN DOKTERS GELOOFDE,MAAR WEET DAT IK HET ZAL AANKUNNEN JAMMER GENOEG ZOVEEL JAREN VERSPEELD GROETJES UIT BELGIE

  1. Beste Karina, dank voor je reactie. Ik denk elke dag aan al die mensen die niet wakker worden en die op een bepaald moment sterven met hun depressie, er helemaal nooit uitkomen. Jij bent nu gelukkig wel wakker. Schrik niet van de mogelijke terugvallen, en schrik niet dat het leven moeilijk blijft, maar wees blij, net als ik, als het leven een zesje is. Dat is al heel veel beter dan die nullen die wij helaas zo goed kennen.

 2. François de Waal

  Beste Loes en Maartje, hartelijk dank voor de reacties. Maartje, ik zou het zelf niet beter hebben kunnen zeggen. Daarom heet het boek ook ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’. En dat denken doe je zelf, weliswaar dwangmatig, dus onbewust en automatisch, maar toch. We zijn wakker en op de goede weg, en dat is het beste wat er is. Willen en wachten en verlangen en eisen dat je volmaakt gelukkig gaat worden is de perfecte manier om ongelukkig te worden/zijn/blijven. Succes met Bethany Webster!

 3. Maartje

  Mooi beschreven! Zo denkt idd een ‘depressief’ mens. Gevangen in een dwangmatige herhaling van gedachten, waarin hijzelf centraal staat als slachtoffer. Of de andere als ‘dader’. De gevangenis van een mishandeld kind. Het betoog lijkt op dat wat Eckhart Tolle beschrijft, waar je je eigen lijden creeert, zonder dat je dit kan (h)erkennen. Je creeert als het ware zelf op basis van enkele gedachten, die in een cirkel ronddraaien in je hoofd, een echte ‘entiteit’ – een construct. Je vervormt zo ook de ‘dader’ tot een soort monster, en voelt je schuldig daarover.
  Het ‘echte’ denken, is verbonden, met de werkelijkheid om ons heen, als een tegenover, waar je liefdevol naar kan kijken. Deze gedachten nemen jouw ik niet over. Je kunt zelfs liefdevol, naar iemand kijken die ‘fouten’ heeft gemaakt.
  Wat mij tevens geholpen heeft (op dit moment een hype in de alternatieve scene) is het boek van Bethany Webster: the Motherwound. Ze geeft ook (loeidure!) webinars van 8 maanden, maar raad wel een begeleidend therapeut. Die bestaat in mijn geval niet: dat is mijn ‘GGZ wond’, die ik de komende tijd ga bemoederen. 🙂 Nog meer ‘daders’ verzamelen heeft namelijk geen enkele zin.

 4. Loes

  Jij weet helemaal niet wat ik denk.

  1. Maartje

   Beste Loes,

   Ik denk niet dat deze meneer in jouw hoofd kan kijken, hoor. Het gaat niet om de eigenlijke inhoud van jouw denken. Het gaat erom ‘hoe’ een depressief persoon denkt, en zo zijn eigen lijden creeert. Op een gekke manier, is het vasthouden aan ‘lijden’ en negativiteit een soort verslaving. Dat kan best schrikken zijn, als je dat voor het eerst zelf beseft. Francois de Waal, wil met zijn boek slechts tips geven voor anderen, hij heeft geen intentie ‘het’ recept te geven voor jouw genezing. Dat moet je zelf doen, en ook: je eigen weg daarin vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *