Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Psychogenocide - Erik Thys

Auteur:

Erik Thys

Uitgever:

Uitgeverij Epo

Verschijningsdatum:

December 2015

Psychogenocide – Erik Thys

Een vraagstuk uit een Duits wiskundehandboek anno 1935: ‘De bouw van een psychiatrisch ziekenhuis kostte zes miljoen mark. Hoeveel nieuwe woningen van 15.000 mark hadden voor dit bedrag gebouwd kunnen worden?’

Over de georganiseerde massamoord van de nazi’s op Joden, zigeuners, homo’s en politieke tegenstanders is al veel geschreven. Veel minder bekend is dat Hitler en compagnie zich in de periode vóór de Holocaust al tegen hun eigen burgers met een psychiatrische problematiek of handicap richtten.

In die geheime genocide vermoordden ze met de gewillige medewerking van vele hulpverleners en de ondersteuning van een administratief apparaat en een industriële technologie honderdduizenden weerloze en kwetsbare mensen.

In dit baanbrekend boek geeft Erik Thys die genocide één naam en vele gezichten. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur reconstrueert en actualiseert hij het drama. En legt een verrassende link met de beroemde nazitentoonstelling Entartete Kunst waarin rassenhaat, haat tegen de modernen en haat tegen psychisch kwetsbare personen samenkwamen.

Met een voorwoord van Paul Verhaeghe


Erik Thys is als psychiater verbonden aan het UPC KU Leuven en PSC St.-Alexius Elsene en is actief in de psychosen zorg.

Meer lezen over de impact van oorlog op psychische gezondheid?

Gerelateerd

Meer over

Lees ook