Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Welkom in mijn wereld - Ingrid Lammerant Chris van der Burght

Auteur:

Ingrid Lammerant

Uitgever:

Brave New Books

Verschijningsdatum:

1 november 2022

Welkom in mijn wereld – Ingrid Lammerant

Ingrid Lammerant maakte meerdere psychoses door en verwerkt haar ervaringen in tekeningen en teksten. Welkom in mijn wereld verhaalt over hoe de natuur en spiritualiteit helpen om met een psychotische kwetsbaarheid in het leven te staan.

Kan een psychose een opening bieden naar spiritualiteit of biedt spiritualiteit een opening naar herstel Waar is de grens tussen gezond en ziek? Ik blijf de realiteit zien, ik kleur ze alleen soms wat bij, meestal een beetje roze. Ik zoek betekenissen, waar anderen die niet zien. Het stelt me juist gerust en geeft me kracht om moeilijkheden het hoofd te bieden. Is dat ziek? Vanuit mijn voorgeschiedenis zeg je waarschijnlijk van wel. Maar zou je zonder die voorgeschiedenis niet gewoon zeggen dat ik een romantische ziel ben?

Zat er toch wijsheid in de gekte?

Contact met de andere wereld bepaalt mijn blik. Het verankert het kleine besef in mij dat mijn gekte mijn reddingsboei was uit de bodemloze poel van wanhoop waarin ik ooit zonk. Dat mijn toenmalige beleving geen verzinsel was of symptoom, maar de sneeuwvlok in mijn hart deed smelten. En mijn diepste wezen onthulde in de kleuren van de regenboog. Zat er toch wijsheid in de gekte?

Uit Welkom in de wereld: “De oude kraai, een vrouwtje denk ik, drapeert haar vleugels statig rond haar lichaam en zegt luidop in mijn hoofd: ‘Ik zal je vertellen wat ik weet. Dan zul je ze begrijpen, de antwoorden in jezelf. Welkom in mijn wereld van verwondering, schoonheid en troost, mijn wereld vol magie.’ Haar stem en mijn stem vloeien in elkaar over, waardoor een gemeenschappelijke stem ontstaat. Het is niet meer duidelijk wie er spreekt. Is dat belangrijk?”

Ik wil een glimp van mijn verhaal tonen, van dat wondermooie sprookje zoals ik het leven nu noem

“Er is zoveel moois. Het is onmogelijk om alles te vertellen, maar ik kan je wel laten meedromen met de droom van de aarde die ondertussen ook mijn droom is geworden. Het begon nochtans anders, want vijfenveertig jaar moest ik worden om anders te leren zien, horen, luisteren, kijken, voelen en begrijpen. Ik wil een glimp van mijn verhaal tonen, van dat wondermooie sprookje zoals ik het leven nu noem, zodat ook jij een glimp kunt zien van de magie. Zo kun ook jij die magie in jouw leven brengen en die samen met anderen be-leven. Een leven op aarde. Dat is trouwens ook een mooie titel voor een boek.” Uit werk van Ingrid Lammerant  op haar website

“Door of dankzij mijn psychoses heb ik een andere kijk gekregen op de wereld, een symbolische kijk. Ik noem het de poëzie van het leven. Juist door die kijk ben ik gelukkiger dan vroeger, voor mijn psychoses. Het helpt me om in het leven te staan.” Ingrid Lammerant

Welkom in mijn wereld is een eerste boek uit een reeks van drie en een samenwerking tussen auteur Ingrid Lammerant en fotograaf Chris Van der Burght. Bekijk als je wil het inkijkexemplaar.


Ingrid Lammerant maakte meerdere psychoses door en werkte als ervaringsdeskundige. Zij tekent en schrijft over haar ervaringen, op zoek naar haar waarheid. Psychose, natuur en spiritualiteit vormen telkens weer de rode draad.

Meer lezen?