Main content

Vraag

Ik heb al jaren een ernstige depressie met psychosen. Ik kan niet zonder antipsychoticum want zonder word ik weer psychotisch.

Echter, ik ervaar een wonderlijke bijwerking. Het lukt slecht om creatief bezig te zijn. Door het antipsychoticum verdwijnen niet alleen de slechte beelden maar ook de goede.

Is dit een bekend verschijnsel bij het gebruik van antipsychotica?

Antwoord

Beste K.,

Helaas is dit een bekende bijwerking van antipsychotica. Ze dempen de verbeelding door je wat onverschillig te maken ten opzichte van de buitenwereld.

De kunst is dus om een dosis of een middel te vinden waar je wat dit betreft zo weinig mogelijk last hebt.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 januari 2022
  • Deel deze pagina: