Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Hopensjouwer

Hopensjouwer (pseudoniem) schrijft herkenbare blogs voor PsychoseNet.

Een excellente saaitijd – zelfs de meest saaie gebeurtenis biedt stof voor een boeiend verhaal

Blog Een excellente saaitijd

“Op den duur went alles – zelfs het gedwongen thuiszitten in deze onwezenlijke periode”, zegt Hopensjouwer. “Er zit ook weinig anders op. Reizen zit er voorlopig niet meer in, en we mogen alleen de deur nog uit voor wat boodschappen of een beetje beweging”.

Ook het werken gebeurt nu vaak op afstand, waarbij je alleen nog maar telefonisch, per mail of via videobellen contact hebt met je collega’s.

Al die dagen van gedwongen thuiszitten beginnen ook steeds meer op elkaar te lijken

Alleen via de krant of via radio en tv verneem je nog welke dag het ook alweer is. En graag anderhalve meter afstand, dus knuffelen en intimiteit moeten we ook maar even vergeten.

Maar de huidige situatie, die we ons amper twee maanden terug nog niet konden voorstellen, begint nu eindelijk zowaar normaal te worden

Hoopvol daarbij is dat we ons minder druk maken om triviale dingen. Een veelzeggend voorval: toen onlangs bekend werd dat de eredivisie voetbal dit seizoen niet meer wordt uitgespeeld, was er nauwelijks gemor te horen. Alsof iedereen nu beseft: ‘Boeien! Er zijn nu wel belangrijker dingen dan voetbal…’

Het lijkt alsof we in meerdere opzichten uit de ratrace zijn gestapt en meer open zijn gaan staan voor de dingen waar het in het leven écht om draait zoals onze contacten met familie en vrienden. Om met de onvolprezen Johan Cruyff te spreken: elk nadeel heeft z’n voordeel.

Nu de buitenwereld wat meer op afstand staat, kunnen we ons wat meer richten op onze binnenwereld

Zo heb ik nu eindelijk weer eens tijd voor mooie muziek of een goed boek. Boeken bieden sowieso een goede gelegenheid om afstand te nemen van alle dagelijkse hectiek en om ook wat meer in het hier en nu te blijven.

Zo heb ik opnieuw het boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle ter hand genomen, dat daar een heel geschikt middel voor is. Centrale boodschap: het heeft weinig zin om je te verbijten over dingen uit het verleden of te piekeren over dingen die nog in de toekomst liggen.

Nee, slechts één moment is van belang: het huidige moment

Probeer helemaal bij dit ene moment te blijven – want dat is het enige wat er is. En ook al lijkt er weinig interessants te gebeuren op zo’n lange dag thuis, er valt altijd wel wat over te vertellen.

Het doet me denken aan een Bommelverhaal dat ik ooit schreef (‘De saaitijd’), waarin heer Bommel een maand iemand te gast krijgt (ene Agi Strack) die wat overspannen is. Hoewel er in die maand hoegenaamd niets gebeurt, is dat voor Agi juist een enorme uitkomst: alle stress valt zo van hem af. Of in zijn eigen woorden: “Het saait excellent hier!” Na afloop noemt hij dit zo’n bijzondere ervaring dat hij er wel een heel boek over zou kunnen schrijven… Kijk, zo kun je er ook tegenaan kijken.

Zelfs de meest saaie gebeurtenis biedt stof voor een boeiend verhaal

Hoe dan ook wens ik jullie voor de komende periode alvast een boeiende saaitijd toe, in het hier en nu.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *