Joost Ommekeer vertelt over de achtergrond van zijn ‘virtuele cabaretvoorstelling’ met eigen pianobegeleiding, waarin hij de draak steekt met zijn wanen (Messias-complex) en ons meeneemt naar hoe het is om na al die tijd, als voormalige Jezus, nu weer terug te zijn op aarde.
Het Messias-complex
Ja nou dat kun je wel denken, maar moet je om te beginnen dat niet te hard zeggen van jezelf natuurlijk. Dan ben je direct al niet meer geloofwaardig. Maar wat dan? Nou, dacht ik: zeg het voor de grap! Via een ‘virtuele cabaretvoorstelling’ met pianobegeleiding! Gewoon de draak steken met je eigen Messias-complex. Om toch een weg te vinden voor mijn drang om lucht te kunnen geven aan dat idiote gevoel. Ik bedoel, ik zit daar maar mee opgescheept, met dat complex.
Vraag maar aan mijn familie of aan mijn ex. Maar ik heb er ook niet om gevraagd, toch? En of er nou echt begrip is voor ons Jezus denkers… Ik bedoel, begrijp me niet verkeerd, het is nou ook weer niet zo dat ik een Jezus denker ben, gelukkig, want ik weet het dus als enige zeker. Al heel lang.
Omgaan met mijn grootheidswaan
De vraag waar ik dus al heel lang mee rondloop, is dus hoe je daar nou het beste wel en niet mee omgaat. En ook met het label dat je krijgt door de mensen om je heen. Een bipolaire stoornis. Met grootheidswaan. Waarbij ik dus moet accepteren dat het kennelijk van de gekken is om de hele wereld te willen helpen. Wat al meteen wordt bestempeld als ‘de wereld redden’, om het nog ongeloofwaardiger te laten klinken in de hoop dat je het opgeeft omdat je eindelijk tot inkeer komt…
Maar toch blijft dat gevoel bestaan. Want jij weet dat jij als enige op de regel dat je niet in je eentje een beslissend verschil zou kunnen maken met oog op onze ontwikkeling als groep, als mensheid dus, juist die ene uitzondering vormt.
Harry potter of Dondald Duck?
Ik bedoel, dat is zo’n beetje je baan. En dus blijft de vraag hoe daar het beste wel en niet mee om te gaan, bestaan. Een gevoel dat er met jou iets speciaals is. Iets waar je niet je vinger op kan leggen… Het gevoel dat jij meer dan gemiddeld, iets groters dan gemiddeld kunt presenteren om ons ineens een stuk verder te brengen als mensheid.
Dat van jou meer mag worden verwacht. Waarbij het gevaar op de loer ligt, dat je je daardoor heel bijzonder en zelfs beter dan anderen gaat voelen! Ik zei een tijd lang tegen mezelf: oké, vergeet dat je hem bent, maar vergeet niet dat je hem bent… Een onmogelijke opgave. Hem ja, de ultieme hoofdpersoon.
Neo, de uitverkoren held in de film The Matrix. Kuifje. Lucky Luke. Donald Duck. Superman. Maar ook Spiderman. En vooral misschien wel: Harry Potter. Maar om nou echt te zeggen dat ik geloof dat ik daadwerkelijk de vorige keer Jezus ben geweest, nou nee. Maar als iemand die persoon moet zijn geweest, dan ben ik het ;).
Ik… ben Jezus! Geloof ik…
De techniek staat tegenwoordig voor niets en zo maakte ik vanuit mijn bescheiden ‘home studio’, een virtuele cabaretvoorstelling over wanen, met heerlijk Amsterdams accent, met nep publieksgeluiden zoals applaus en gelach, die ik van internet haalde en zo werd ik ‘virtueel cabaretier’.
Serieuze onderwerpen
Mijn show bevat ook enkele serieuze elementen, zoals dat je niet mij maar je eigen hart en intuïtie moet volgen en niet in mij maar in jezelf moet geloven, die als grappen worden ontvangen. Verder is het vooral heerlijk om uiteraard in te gaan op mijn grootste trauma: mijn kruisiging.
Ik trek daarbij ook het boetekleed aan, vertel van mijn ontmoeting met God in het mentale ziekenhuis en twijfel of ik degenen die mijn kruisiging destijds uitvoerden, wel zou moeten vergeven.
Mijn wereldplan
Driemaal verbleef ik in de gesloten afdeling van een GGZ-kliniek. Mijn langste opname duurde acht maanden. En nog legt mijn ‘ziektebesef’ het af tegen mijn dromendrang. Waarbij ik ook gewoon een, in mijn ogen, goed idee heb dat echter zo groots en omvangrijk is, dat ik een zelf geïllustreerd boek heb besloten te schrijven, om zo mijn Huh? Wauw! Wereldplan voor Jan en Alleman uit de doeken te doen in een surrealistische jeugdromen.
Het plan voor een creatief project als wereldwijde groepsactiviteit als mensheid, dat ons zou verbinden als wereldburgers, waar ter wereld we dan ook wonen. Want zodra we elkaar gaan beschouwen als wereldburgers, zijn we wereldwijd af van dat negatief geladen begrip ‘buitenlander(s)’. Ik zei nog tegen mijn psychiater: ik ben dan wel gek, maar ik ben niet gek. We gaan het zien met de tijd. Maar als ik mijn wereldidee niet zou doorzetten, dan krijg ik later spijt.
Mijn eigen realiteit
Helaas zit ik volgens velen in ‘mijn eigen realiteit’. Maar voor ons allemaal geldt dat wij het centrum zijn van de unieke beleving en interpretatie van onze eigen werkelijkheid. Dat we nog geen hechte eenheid zijn als mensheid en een gezamenlijk project missen, bedacht ik overigens op mijn twaalfde, maar ja, misschien raakte ik dus toen de weg al kwijt…
Twee Messias-complexen
Het lot wil dat ik hier in Leiden een tijd lang bevriend ben geweest met iemand die met hetzelfde complex rondloopt als ik. Dat was eerst erg komisch maar botste op een gegeven moment toch en dat is logisch, want je kunt niet twee kapiteins hebben op dezelfde schuit: moederschip Aarde.
Hij is wat later, als gevolg van stemmen in zijn hoofd die het hem gingen vertellen, bevangen geraakt van zijn Messias-complex en roept momenteel live en via sociale kanalen, letterlijk van zichzelf dat hij Jezus is. Sterker nog, hij zette op een feest waar ik ook was, als DJ de plaat Billy Jean van Michael Jackson op, om keihard te kunnen meezingen: “I AM THE ONE!”
Hij komt dan ook even voorbij in mijn virtuele cabaretvoorstelling over wanen, op blote voeten zelfs. Niet dat ik hem al te zeer voor schut heb gezet, die eer heb ik aan mezelf gehouden waarbij het heerlijk is om te doen alsof je wél zeker bent dat jij de vorige keer op aarde hebt rondgelopen als Jezus, want er zijn leuke grappen over te maken.
Dus mocht je geïnteresseerd zijn in de virtuele cabaretvoorstelling over wanen! Check de video hieronder, de show duurt 16 minuten en 26 seconden. Het zou al helemaal leuk zou zijn om een reactie te krijgen!
Meer lezen over Wanen?
- Wanen en achterdocht
- Wanen, waarheidsvinding en de Truman Show
- Animatie: Wat is manie, depressie en psychosegevoeligheid?
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?
De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.
Geef een reactie