Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Eerste hulp bij de Corona winter – Top 6 tips voor een beter gevoel

blog - eerste hulp bij corona winter

Pien probeert manieren te vinden om om te gaan met persoonlijke en andere uitdagingen in deze tijd en formuleert 6 tips. Wie weet helpen deze tips ook iemand anders de Corona winter door te komen..?

Diep in de menselijke geest is er een reservoir van moed. Het is altijd beschikbaar, altijd wachtend om ontdekt te worden”  Pema Chodron

Als ik voor mezelf spreek, is dit een van de zwaarste zo niet de zwaarste periode uit mijn leven, en ik weet dat ik hier niet alleen in sta. Ik ben helemaal gesloopt na de afgelopen twee jaar. Zeer slecht slapen, een tergend oorsuizen, corona maatregelen, onrust in de samenleving, zorgen om de toekomst, stress, minder contacten, en weinig om handen hebben.

Hoe kom ik door in zo’n zware periode?

Het donkere, dat me elke dag toch weer overvalt, dwingt tot een naar binnen kerende beweging. Gedachtes over opgeven passeren geregeld de revue. Hoe kom ik door zo’n zware periode? Wat zijn de middelen die ik nog in handen hebt en hoe pas ik me aan? Ik probeer er een draai aan te geven.

“I’ve got to keep on moving.”  Dit is mijn levensmotto geworden een tijd geleden. Het is gebaseerd op het refrein uit het liedje Break my Stride door Matthew Wilder. Met dat idee, “mijn lijflied” probeer ik mezelf altijd weer te activeren. Ik danste in het verleden ontzettend graag op lekkere nummers met een goeie beat. Dit gaat nu niet (een beetje thuis wellicht) maar met dat idee wilde ik toch bewegen.

Dus: “I’ve got to keep on moving”

 Ik begon te wandelen met muziek op de oren, en liep met een swing in mijn stap en een wisselend tempo op elke nieuwe beat door het park, heerlijk. Dit brengt mij tot mijn eerste tip: Muziek

1 Muziek

Dit is een van de meest laagdrempelige en effectieve manier om je stemming te verbeteren. Een muziek opzetten wat je leuk mooi of plezierig vind kan emoties opwekken, je vrolijker maken, je activeren, stress doen afnemen er zijn zelfs studies het het parkinson patiënten kan helpen en dat het pijn kan verminderen. Bewegen op muziek die je leuk vind is zelfs nog beter. Zo komen we naar tip twee:  bewegen.

2 Bewegen

Het is geen nieuws dat bewegen goed is voor het hele systeem. Het verminderd stress, kan helpen tegen depressie, zorgt ervoor dat je je fit voelt en energiek. Door sporten kunnen ook vrolijke stofjes vrijkomen in het brein. Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar wandelen. Het kost niets, en met een muziekje erbij vergeet je snel dat het miezert en je al half in het donker loopt. Over donker gesproken, mijn volgende tip is: de daglichtlamp.

3 Daglichtlamp

Voor veel mensen is een gebrek aan licht in de winter de oorzaak voor minder energie, slechter of meer slapen en somberheid ten het kan zelfs leiden tot een winterdepressie. Mijn eigen ervaringen met deze lamp zijn positief. De daglichtlamp helpt bij de serotonine- en melatonine aanmaak, wat de stemming kan verbeteren (bron).

4 Creativiteit

Mij is ooit verteld dat het erg van belang is creatief te blijven, wil je somberheid en depressie voorkomen. Schrijven, schilderen, tekenen, muziek maken, breien, haken, happystones beschilderen, diamond painting, armbandjes knopen, sieraden maken, collages maken, (kerst) kaarten maken, mandala’s of volwassen kleurboeken kleuren, memes maken, photoshoppen, fotograferen..

5 Contact

Eenzaamheid ligt voor velen op de loer momenteel. Als het niet mogelijk is elkaar te zien, vind ik het zelf handig om toch contact te houden via bellen en social media. Een lijntje houden door af en toe iets te sturen. Er zijn in de meeste steden buurtontmoetingsplekken, buurtcentra of zelfregiecentra waar een bakkie en een praatje vaak mogelijk is of waar je zelf actief kan deelnemen. Online zijn er ook mogelijkheden: bij MIND kun je tips vinden, chatten of bellen. Pyschosenet biedt een chat mogelijkheid en bij de Luisterlijn kun je chatten, bellen of mailen.

6 Media

Er zijn verder allerlei hulpmiddelen beschikbaar, ze vereisen soms wel zelfdiscipline om ze vol te houden. Op youtube kun je bijvoorbeeld tien minuut – yoga doen voor ochtend of avond, er zijn indoor sport trainingen mogelijk, dans filmpjes, meditatie begeleiding, een gratis VGZ -app met mindfulness oefeningen zoals ademhalingsoefeningen, bodyscan, loopmeditatie, of de dag afronden. Met een (gratis) stappenteller app, kun je jezelf extra motiveren.

“ Binge watchen” schijnt je ook blij te maken, een serie lekker achter mekaar door kijken. Humor en luchtigheid: een serie, programma, cabaret, een tekenfilm van vroeger, een oude James Bond. Nog wat voorbeelden: Jochem Meijer, Hans Teeuwen, Guido Weijers, Najib Amhali, André van Duin. Jiskefet, The Graham Norton Show, Absolutley Fabulous, kattenfilmpjes, hondenfilmpjes, GIFS, TLC- en MTV “pulp” programma’s, ik noem maar wat. Het kan allemaal helpen om de “mood” te liften in deze Corona Winter.

Foto: Socks Hole Toe door Congerdesign (pixabay)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *