Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Interview met danser Gil the Grid over psychose, dansen en herstel – lange versie

Gil the Grid

Met zijn auditie bij ‘Holland’s Got Talent 2017’ heeft Gil the Grid veel mensen geraakt met zijn dans waarin hij zijn psychose op een prachtige manier uitbeeldde. De jury was erg onder de indruk van zijn uitvoering en prijsde zijn openhartigheid. Hij kreeg een golden ticket en stond daarmee meteen in de halve finale van de talentenshow waar hij een paar jaar eerder ook al aan mee had gedaan.

Ook de redactie van PsychoseNet was geraakt en dus zochten we hem en zijn danscollectief op in Rotterdam voor een uitgebreid interview. Dat we in deze drukke en spannende periode zo welkom waren was op zich al heel bijzonder.

We waren geraakt door Gil zijn verhaal

We waren zo geraakt door Gil’s verhaal, zijn uitleg, zijn persoonlijke inzichten en de mooie manier van kijken naar psychosegevoeligheid, dat we ter plekke concludeerden dat we én een kort filmpje wilden maken én het hele interview wilden laten zien op deze site.

Bekijk het interview met Gil the Grid

Gil the Grid (video is 44:18 min)

Allemaal kleine uitgetekende vergezichtjes van grote thema’s. We waren van mening dat het heel zonde zou zijn als dit ruwe materiaal zou wegvallen. Om die reden presenteren wij met trots het hele interview, ongepolijst en zonder mooimakerij: Gil zoals hij is, zoals hij het ons vertelde, een herstelverhaal van 45 minuten.

Het interview zit vol met essentie: thema’s en inzichten rondom herstel, eigen regie, familieverband, cultuur, verwachtingen, invloed van dierbaren, ouder- kindrelaties, allemaal zo genuanceerd onder woorden gebracht

De helende beweging die Gil weet te maken met zijn dans weet hij dus ook op een indrukwekkende manier onder woorden te brengen, kwamen wij achter. Soms speels en met humor, af en toe na een lange stilte, dan weer goed doordacht en weloverwogen. Zelfs over het verband tussen spreken en dansen zegt hij iets moois.

Wat betekent dans voor jou?” Op die vraag volgde een pareltje van een antwoord en wat waren wij blij dat we dat op film hadden staan!

Gil is zoals hij is

We hopen dat we ook met dit interview van Gil weer bijdragen aan een hernieuwde visie op psychosegevoeligheid. In de samenleving hebben we te leren erkennen dat psychose zoveel meer is dan alleen een ziektebeeld. En daarin geeft Gil een prachtig voorbeeld. Gelukkig hoeven we niet allemaal wereldkampioen te zijn. Laten we vooral nieuwsgierig naar elkaar blijven, want in elk van ons zit een krachtig levensverhaal dat de moeite waard is om te delen.

Meer lezen over creativiteit?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

Eén reactie op “Interview met danser Gil the Grid over psychose, dansen en herstel – lange versie”

  1. Wout Swinnen

    Dank je voor je verhaal Gil. Ook dank aan PsychoseNet, om dit te delen. Ik voel me nederig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *