Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leestijd 2 minuten

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Narnia over de waarde van creativiteit – Psychose awareness day 2022

Logo Narnia - Psychose awaress day 2022

Ten behoeve van Psychosis Awareness Day maakte stagiaire Valérie een mooie serie video’s met een aantal interessante mensen. De interviews zijn gericht op de vraag: ‘hoe om te gaan met psychische kwetsbaarheid?’

Elke video is weer anders. Lara, Narnia, Robert-Jan, May-May, Myrrhe, Eugenie, Mirjam en Daphne hebben allemaal een eigen beeld van wat psychische kwetsbaarheid is en wat omgaan er mee betekent.

Bekijk hier de video van Narnia:

De een schetst dat beeld vanuit het perspectief vanuit eigen leed, de ander vanuit het leed van een naaste

Hoewel elk verhaal uniek is, zijn er ook terugkerende thema’s:

  • Ten eerste het thema van verbinding met andere mensen en hoe je vanuit een positie van eenzaamheid verbinding kunt proberen aan te gaan. En hoe moeilijk dat soms is.
  • Het thema van de waarde van kleine dingen, je bewust worden van de waardering en het belang er van. Levende dingen om je heen, dieren, planten, in de natuur zijn.
  • Het thema van het verstand. Hoe je met denken je eigen scheve voorstellingen recht kunt zetten en gevoelens van zelfafwijzing kunt relativeren.
  • Het thema van de GGZ – hoe je kunt leren het goede uit de GGZ te halen en het minder goede af te buigen of zelfs naar je hand te zetten.
  • Het thema van zorgen voor jezelf, liefde en compassie voor jezelf leren voelen.
  • Het thema van herwaardering van relaties – de liefde vinden in relaties, boven het conflict gaan staan.
  • Het thema van strijdbaar zijn, van empowerment, opkomen voor jezelf, je durven asserteren en je weg te durven vinden.
  • Het thema van ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis – hoe andere mensen je op goede ideeën kunnen brengen vanuit de eigen ervaring.
  • Het thema van mentale variatie: dat ieder mens tegen dingen aanloopt en dat we dat met elkaar bespreekbaar kunnen maken.

Enfin, veel dat waardevol is in het kader van Psychosis Awareness Day.

Met heel veel dank aan Valérie en aan Lara, Narnia, Robert-Jan, May-May, Myrrhe, Eugenie, Mirjam en Daphne.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *