Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Geloof, de kerk en psychose – Een persoonlijke geloofservaring

geloof

Geloof en kerk waren altijd een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven. Vroeger moésten we, geen gemaar. Daardoor is religie een onlosmakelijk deel van mezelf geworden. Helemaal toen ik er alleen voor stond, in Nederland. Ik bleef naar de kerk gaan en probeerde mij door mijn geweten te laten leiden.

Dat is zeer moeilijk, want ik had om de een of ander reden een streng geweten. Ik zocht steeds naar ‘extremiteiten’. “Wat een slappe hap”, dacht ik steeds, in die ‘geijkte’ kerken. Dus ik ging op zoek…

Nadenken, boeken lezen, met mensen praten, levenservaringen, eigen ‘moeiten’. Alles droeg ertoe bij dat ik een beeld ging vormen over God, het leven, werk, religie

Maar die ‘strengheid’ was er nog steeds.

Op een gegeven moment vond ik een boek. Geschreven als een soort dagboek van Jezus. Er stonden dagelijkse spreuken in, waarop je kon mediteren. En als tiener en zoekende…sprak mij dat zeer aan. Ik was zó onzeker, wankel, beïnvloedbaar. Ik ging mediteren. Ik weet niet meer wat er precies in stond. Dingen als: “Vandaag cijfer je jezelf weg en ga je alleen van mensen houden.”
En dat ging ik ook doen.

Tjonge, wát maakte ik niet allemaal mee. Een wereld ging voor mij open. Nu zag ik de ware mens naar boven komen. Wat waren mensen toch slecht.

Leugenachtigheid voerde de boventoon. Egoïsme, zelfzucht. Wát een kruis kreeg ik. Nu wist ik wat Jezus had ervaren!

Op een keer, tijdens volleybal, werd ik om deze dingen zó kwaad (er was zóveel onrecht overal), dat iedereen zich lam schrok. Maar ik sprak wel de waarheid.

Er kwam een vriendin bij mij op bezoek. Kort daarna, plotseling, zonder enige aanleiding, begon ik te hallucineren. Voor mij was en is dit nog steeds echt. De tv begon met mij te praten. Mijn vriendin begon slechte en vooral leugenachtige dingen tegen mij te fluisteren. Ze was tegen de waarheid die ik gevonden had en sprak deze steeds tegen. Ook haar eigen slechte waarheid die ik ‘liet zien’, ontkende ze.

De lucht werd grijs en van koper. Alles stond stil. De vele mensen beneden mijn raam waren slecht, ‘grijs en grauw’, anders kan ik het niet uitdrukken. Ze haatten Jezus. De maan werd van bloed. Ik zag vele mensen die ik tijdens mijn studietijd was tegengekomen hangen aan het kruis. Ze waren zó slecht, vrienden..? Een groep mensen probeerde mij te verkrachten. Als ik niet ophield zouden zij mij kruisigen. Ik werd ernstig depressief, maar bleef moedig.

Niet lang na deze ervaring en na nog gekweld te worden door stemmen en beelden, kreeg ik de diagnose ‘schizofrenie

Ik ben erg gegroeid de afgelopen jaren en heb meer rust gevonden. Met de strenge geloofsleer heb ik leren omgaan. Ik ben stabieler. Mijn belevingswereld wordt nog erg gekleurd door religie, maar ik concentreer me ook op het ‘positieve’, het ‘vriendelijke’, het zachtmoedige, maar ben wel dichter bij de waarheid.
Ik heb meer rust, maar ik ben nog niet klaar met die ervaring. Het zet mij aan het denken. Deskundigen weten veel, maar al die zogenaamde ‘schizofrene’ mensen, volgens mij zijn ze zo gek nog niet…


Renee

photo credit: pexels.com

Reacties

11 reacties op “Geloof, de kerk en psychose – Een persoonlijke geloofservaring”

 1. Jan Weide

  Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

 2. God bless you! Jezus leeft en heeft jou onvoorwaardelijk lief.

  Hartelijke groet,

  Ré Wiggerman

 3. Guy

  Rachel, ik heb jouw email-adres niet. Dus ik reageer via deze weg. Met mij gaat het goed, vrijdag krijg ik mijn ontslag na een opname van een dikke drie maanden. Ik hoop stappen te zetten in de goede richting; boek schrijven en voordrachten te geven…. Merci om te reageren op mijn website. Het doet G
  deugd dat mensen reacties geven op de website.
  Guy

 4. Renee

  Hartelijk dank, Guy. Voor jouw reactie. Ik ga jouw verhaal lezen! Ik heb zelf ook een herstelverhaal geschreven, maar het is zo persoonlijk dat ik het nog niet durf te publiceren. Veel mensen in mijn netwerk weten helemaal niet wat mijn ‘achtergrond’ is. Ik ga binnenkort een cursus doen om een site op te zetten. Misschien wordt het ook een blog. Want ik kan wel een boek schrijven over mijn verhaal en heb vele zijweggetjes die ik kan inslaan. Ik heb gewoon zoveel interesses en meningen, ik moet nog kijken wat ik ermee ga doen, want het borrelt heel erg. Zou zonde zijn om het te laten. Ik heb bijv. interesse in: diagnoses (waar ik het lang niet altijd mee eens ben), alternatieve behandelingen, bijbelse verhalen en hun betekenis bij Psychische ziekte, dagindelingen (zoals ik zei ik werk met lijstjes), ik kijk veel naar fantasiefilms, thrillers, mysteries, omdat ik vind dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik zou graag mensen willen helpen met mijn verhaal/verhalen, en ik vind t heel interessant dat je al een site/blog hebt. Tot horens?

 5. Guy

  In dit schema zit er een herstelplan, met kleine stapjes tot een grotere doel werken. Wil je meer weten kijk dan op de website http://www.ervaringpsychose.be. Ik vind in mijn geloof ook vertrouwen, maar ga alleen bij hoge dagen naar de mis, ik ga wel vaak naar Scherpenheuvel, bedevaartsoord om wat rust te vinden.

 6. Guy

  ik heb bij de laatste psychose ook wanen gekregen, tijdsbesef was weg. Voor jezelf als persoon is dit heftig. Ik probeer de negatieve emoties om te buigen in possitief door een schema op te stellen. Ik dit schema zit er een herstelplan, hier heb ik

  1. Renee

   Hoi Guy. Schemas helpen mij ook heel erg. Vanaf ik ‘ziek’ ben geworden, maak ik lijstjes. Soms is het net een mindmap. Ik schrijf dan alles op wat in mn hoofd zit (vooral dingen die ik moet doen in een dag of een week), want anders zit mn hoofd vol en kom ik nergens aan toe. De lijstjes ga ik punt voor punt afwerken…..

 7. Clara Koek-Michels

  Ik begrijp dat jouw zoektocht nog niet ten einde is. Als je zulke heftige en bijzondere ervaringen hebt wil je deze begrijpen, betekenis geven. En inderdaad daar helpt de diagnose schizofrenie niet erg bij, want deze zegt zo weinig. Uiteindelijk gaat het om het proces van persoonlijke betekenisgeving wat van belang is bij herstel, bij ervaringen verwerken, inpassen in je leven. En dat is voor iedereen weer anders omdat we allemaal verschillend zijn en een eigen pad bewandelen. Fijn dat je meer rust hebt gevonden en je het vriendelijke zachtmoedige meer mag ervaren. En ik geef je gelijk, ook al weten deskundigen nog zo veel , er blijft nog veel meer over wat we nog niet weten, begrijpen. En dat geldt zeker voor hoe onze menselijke psyche werkt…bedankt voor het delen van je verhaal

  1. Renee

   Bedankt, Clara. Voor jouw reactie. En medeleven. Heb je zoiets ook meegemaakt? Jij zegt precies zoals ik het zie (Begrijpen, betekenis geven…………..de domper van de ‘schizofrenie’……………persoonlijke betekenisgeving. Iedereen heeft zijn eigen pad. Ik deel alleen wat ‘ik’ gevonden heb. Namelijk een zoektocht in de bijbel. Daar staan hele interessante dingen in die ik Nooit Wist. Vroeger wisten wetenschappers ook niet dat de aarde rond was. Toch stond het al in de biibel. Wat ik ook interessant vind, is het verhaal van ‘Legioen’ waarbij Jezus boze geesten uit iemand verdrijft (ik hoor stemmen). Ook Maria van Magdala, die heel dicht bij Jezus stond; bij haar waren 7 demonen uitgedreven. Ik vind het gewoon interessant. Er is meer tussen hemel en aarde. Geen dank! Jij ook. We zouden kunnen proberen “God” meer in ons leven en denken proberen betrekken?

 8. adriana214

  Religie, tsja, in mijn opinie : God is liefde, hij heeft ook mij lief en laat me de mooie dingen in het leven zien, een kwetterde merel bij mijn raam als ik wakker word maar ook de lieve mensen die er echt wel zijn! Als alle liefdevolle mensen zouden samenwerken….wat mooi zou de wereld worden!

  1. Renee

   Hoi adriana (ben nog even aan het kijken hoe alles werkt hier). Bedankt voor jouw positieve en luchtige reactie. Doet me goed, omdat ik wat zwaarder op de hand ben. God is Liefde, lieve mensen, een fluitende vogel. Allemaal waar, maar wist je dat in Timoteus (het woord) staat dat de bijbel de waarheid is. Als je door wilt keuvelen hoor ik het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *