Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lerrie Grooten

Lerrie Grooten, socioloog. Op zijn eigen website Find Yourself A Moment To Grow schrijft Lerrie over wat hem inspireert en bezighoudt en over zijn ervaringen met schizofrenie (inclusief grappen over schizofrenie).

Waarom ik grappen maak over schizofrenie – lachen om je angst

Grappen maken over schizofrenie

In 2012 kreeg ik de diagnose schizofrenie nadat ik twee psychoses had gehad en in totaal meer dan een half jaar psychotisch was geweest. Ik was flink achteruitgegaan in mijn functioneren en er werd gezegd dat ik 20% kans had op een volgende psychose.

In eerste instantie schrok ik me rot van de diagnose

Ik moest meteen denken aan Tristan van der Vlis die ook schizofrenie had en die een tijdje daarvoor in een winkelcentrum mensen had doodgeschoten. Gelukkig nam mijn psychiater ruim de tijd om met mij over de diagnose te praten en zakte dat schrikbeeld wat weg.

Daarna ben ik op advies van een kennis veel informatie gaan zoeken over schizofrenie. Ik las boeken en bekeek filmpjes op de site van patiëntenvereniging Anoiksis. Dat hielp mij begrijpen wat schizofrenie inhoudt en wat de perspectieven zijn. Ik leerde dat er veel verschillen zijn tussen mensen met schizofrenie en dat je wel een stapje terug moet doen, maar dat er nog best wel wat mogelijk is.

Ik werd 100% arbeidsongeschikt verklaard en kreeg een wajong uitkering. Daardoor hoefde ik mij minder druk te maken over mijn financiën en kon ik in aangepast tempo proberen mijn studie sociologie af te maken.

Begin 2016 hoop ik mijn master sociologie te behalen

Daarna ga ik een paar dagdelen in de week vrijwilligerswerk doen; daar heb ik heel veel zin in. Ik ben met mijn familie en vrienden en mensen van mijn sportclubs in gesprek gegaan over schizofrenie. Ik ontdekte al snel dat er weinig stigma was in mijn omgeving en dat mensen heel begripvol en tolerant waren over schizofrenie en mijn arbeidsongeschiktheid.

Ik had vooral last van zelfstigma, maar ook dat is langzaam verdwenen, onder andere door regelmatig yoga te beoefenen. Ik kreeg een goede behandeling bij de ggz en ik deed een bepaalde visualisatie meditatie om negatieve ervaringen uit het verleden te verwerken. Deze vorm van meditatie lijkt wel op een techniek die wordt gebruikt in de psychologie om trauma’s te verwerken: EMDR.

Natuurlijk ging het niet altijd makkelijk

Ik heb ook met onbegrip te maken gehad en ik ben ooit niet aangenomen voor vrijwilligerswerk vanwege mijn diagnose. Maar dit waren slechts incidenten. Mensen reageerden vooral prettig en dat maakte het voor mij makkelijker om het te accepteren.

Sinds juni 2015 maak ik grappen over schizofrenie

In de documentaire Angst, van vijand naar vriend zag ik dat het goed is als je om je angst kunt lachen. Eigenlijk zou je je angst moeten uitlachen.

Tulku Thondup schrijft in het boek Helende Meditatie dat je je ziekte moet zien als een kans. Psychiater en filosoof Damiaan Denys zei in het tv programma Zomergasten ook dat je moest lachen om je angst omdat dit helpt je ziekte beter te accepteren en er positiever naar te kijken.

Deze dingen vormden voor mij de aanleiding om grappen te verzamelen over schizofrenie. Inmiddels heb ik zo’n 22 grappen verzameld en lach ik er samen om met met heel veel mensen in mijn omgeving.

Samen lachen we schizofrenie uit

Schizofrenie is een inspiratiebron voor grappen geworden voor mij. Daardoor ben ik positiever gaan denken over schizofrenie. Als ik nu aan het woord ‘schizofrenie’ denk, dan komt het woord ‘ziekte’ pas als 65ste woord in me op. Eerst komen er positieve woorden in me op, zoals: ‘kans’, ‘gaaf’ of ‘humor’.

Ik wil volgend jaar zelfs een cursus cabaretteksten schrijven gaan volgen en dan grappen gaan maken over mijn psychoses, arbeidsongeschiktheid en schizofrenie, zodat ik daar ook positiever naar kan leren kijken.

Ik heb van schizofrenie een kans gemaakt. Als dát niet grappig is!

Reacties

8 reacties op “Waarom ik grappen maak over schizofrenie – lachen om je angst”

 1. Marjo

  Mooi mooi mooi. Humor is bijna altijd goed!

 2. lerrie

  Als je mijn grappen wilt bekijken dan kan je ze bekijken op mijn website. Daar heb ik ze allemaal neergezet. http://findyourselfamomenttogrow.nl/humor.html

 3. Carolina de Beus

  Ik begeleid een bewoner die vooral last heeft van auditieve wanen. Toen ik hem voorstelde aan de persoon die een kookatelier heeft, vertelde ik haar dat hij soms wat afgeleid is omdat hij drie stemmen hoort. Mijn bewoner bevestigde dat en voegde er lachend aan toe: “ja, en ik heb maar twee oren!”

  1. lerrie

   haha die is leuk 🙂

 4. Petra Hunsche

  Wat ontzettend grappig, leuk, dankjewel!

  1. lerrie

   Bedankt voor je reactie!

 5. wim

  Beste Lerrie,
  Ik ben gek op goeie grappen, dus zet er maar een paar neer in je volgende column.

  1. lerrie

   Hoi Wim, Bedankt voor je reactie! Het lijkt me heel leuk om een nieuwe blog te schrijven met schizofrenie grappen! Je kan me ook een mailtje sturen op lerriegrooten@gmail.com. Dan kan ik je alle grappen naar je doorsturen. Groetjes, Lerrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *