Herstelverhalen

Herstelverhalen zijn persoonlijke verhalen van kracht en hoop. Van vallen en opstaan. Van dromen en doelen en een leven voorbij diagnoses.
Hier vind je interviews en geschreven verhalen van ervaringsdeskundigen over hun weg naar herstel.

Het verhaal van…

Herstelverhalen, wat zijn dat eigenlijk? Nanette Waterhout legt het uit in een mooie blog.


Allard Wagelaar: Na een verkeerde diagnose (‘schizofrenie’), slikte Allard ruim 18 jaar medicatie die zijn leven volkomen lam legde. ‘Dit middel moet je de rest van je leven blijven slikken,’ zei mijn behandelaar met nadruk. ‘Als je ermee stopt, stort je volledig in.’ Allard twijfelde altijd al aan de diagnose en raapte alle moed bij elkaar en praat met een psychiater die zijn vermoeden bevestigd. Hij bouwt zijn medicatie af en komt voor het eerst sinds jaren bij zijn emoties en gevoel.

Lees het verhaal van Allard


 

Lenneke Elfers: Twaalf jaar geleden ging het helemaal mis met Lenneke. Na het verlies van enkele dierbaren, werd ze ernstig depressief en belandde ze in een psychiatrisch ziekenhuis. Hier ervoer ze hoe ongelijkwaardig patiënt en hulpverlener tegenover elkaar stonden. Inmiddels staat Lenneke ook aan de hulpverleners kant en gebruikt ze haar patiënten-ervaring om samen te werken.

Lees het verhaal van Lenneke


Anne Marsman: worstelde ruim tien jaar met een eetstoornis en depressieve periodes. Ze ging meerdere keren in behandeling en vond uiteindelijk de zorg die bij haar paste bij Human Concern en een haptotherapeut.
Haar conclusie na jaren therapie en leven: herstel bestaat niet. En juist in die overtuiging ligt misschien wel haar herstel.

Lees het verhaal van Anne


Chris Zuidenberg: is ervaringsdeskundige, heeft in het verleden enkele zware psychoses en enkele minder zware psychoses doorgemaakt, met aanverwante depressies. Hij werkt voor de Universiteit Maastricht, waar hij twee dagen per week werkt voor PsychoseNet. Hier vertelt hij openhartig en helder hoe hij zijn eerste psychose heeft ervaren.

Lees het verhaal van Chris


Luc Vercauteren: werd op zijn 20e na een periode met ups en downs gediagnosticeerd met een bipolaire aandoening. Hij legde zich er destijds bij neer, maar het duurde nog jaren voor hij het kon accepteren.
In maart 2016 vertrekt Luc op de fiets naar Teheran, om aandacht te vragen voor een betere ggz.

Lees het verhaal van Luc


Kees Luijkx: heeft zware tijden gekend toen hij psychoses had, depressief en manisch was. Hij was zichzelf volledig kwijt. Met veel hulp van anderen wist hij te herstellen. Hij is inmiddels al ruim 20 jaar stabiel en werkt als ervaringsdeskundige, hij schildert, componeert muziek en was voorheen ondernemer.

Lees het verhaal van Kees


Bas Labruyère: heeft vijf jaar lang te kampen gehad met een psychose. Door terug te gaan naar het moment waar zijn ervaringen begonnen, is hij hier weer volledig uitgekomen. Hij maakte onder zijn eigen naam een film over zijn ervaringen en leert nog altijd veel van de filmbesprekingen.

Lees het verhaal van Bas


Irene van de Giessen: is sinds januari 2014 bestuurslid van Phrenos, waar ze nog altijd blij verrast over is. Een groot deel van haar leven heeft ze in de psychiatrie doorgebracht en tegen ieders verwachtingen in is ze ook een eigen bedrijf begonnen. Het was voor Irene tijd om die stap nu te maken, zodat ze ziet dat ze dit ook kan.

Lees het verhaal van Irene


Lonneke: Na haar psychoses staat Lonneke beter in het leven doordat ze meer zichzelf is en van daaruit de regie voert over haar leven. Ze is blij dat ze ruimte voor zichzelf heeft gemaakt, zodat ze in zichzelf heeft kunnen investeren. Naast een opleiding haptonomie doet Lonneke vrijwilligerswerk en wil ze weer aan de slag als arts. Ze heeft nu minder behoefte aan therapie en wil leren van het leven zelf.

Lees het verhaal van Lonneke


Yasmin Vermeer (pseudoniem): heeft zich jarenlang heel ziek gevoeld door alle bijwerkingen die antipsychotica haar gaven. Haar hele leven lag overhoop. Nog dagelijks heeft ze te maken met de gevolgen van haar scheiding en blijft het knokken. Gelukkig heeft ze nu medicatie met beter behapbare bijwerkingen en is ze geslaagd in het vinden van vrijwilligerswerk dat bij haar past.

Lees het verhaal van Yasmin


Margré Knip: Tot haar dertigste had Margré een ‘normaal’ leven. Totdat ze in 1998 van Hoorn naar Breda verhuisde om te gaan samenwonen met haar vriend. Dit bleek de trigger voor angst- en paniekaanvallen. Een lange weg langs reguliere en alternatieve hulpverlening volgt. Inmiddels is Margré zelf hersteldocent. Eén met veel ervaring, dat wel.

Lees het verhaal van Margré


Katrien Michiels: maakte een slechte start in het leven. Ze heeft altijd moeten knokken voor ouderlijke liefde. Liefde en aandacht die ze wel bij haar grootouders vond. Toen zij overleden, zakte de grond onder haar voeten weg. Er volgden jaren waarin ze depressief was en te veel alcohol dronk. Totdat ze wordt doorverwezen voor een dagopname.

Lees het verhaal van Katrien


Heb jij ook een herstelverhaal dat je wilt delen? Mail de redactie.
RedactieHerstelverhalen