Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Hopensjouwer

Hopensjouwer (pseudoniem) schrijft herkenbare blogs voor PsychoseNet.

Hopensjouwer Almighty – als de waan van mijn buurman echt zou zijn

Hopensjouwer almighty - Als de waan van mijn buurman echt zou zijn.

Hopensjouwer heeft een bijzondere onderbuurman en stelt zich voor dat hij voor één dag in diens leven zou zitten. “Als de waan van mijn buurman echt zou zijn… Ik zou het inderdaad reuze interessant vinden als ik voor één dagje een soort ‘Hopensjouwer Almighty’ zou zijn”.

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers. Je komt soms mensen en situaties tegen waarbij je je verwonderd afvraagt wat je ermee moet en waarom het op je pad komt. Zelf lig ik al een hele tijd in de clinch met mijn Turkse benedenbuurman, die nogal paranoïde is en zelfs denkt dat ik hem op een of andere magische wijze kan besturen. Op een dag sprak hij me aan en zei dat hij ‘s ochtends vroeg een paar mensen op straat had horen praten. “Wie waren dat?”, zo vroeg hij op strenge toon aan mij. Toen ik hem stomverbaasd antwoordde dat ik zoiets toch onmogelijk kon weten, riep hij uit:

“Maar jij weet toch alles?!”

Dat laatste vond ik bij nader inzien best een prikkelende gedachte van de goeie man. En ook wel aardig dat hij me zoveel macht toekende. Want ik zou het inderdaad reuze interessant vinden als ik voor één dagje een soort ‘Hopensjouwer Almighty’ zou zijn, die voor even een allesomvattend inzicht krijgt hoe deze bizarre wereld in elkaar zit en tevens de macht heeft om op die dag alles een duwtje in de goede richting te duwen. Niet dat ik overigens de pretentie heb dat ik daarmee de wereld zou kunnen redden (politiek en bestuur is niet echt mijn ding, en ik zou eindeloos zitten dubben of ik nou zou kiezen voor optie A of optie B), maar het is wel leuk om voor één dagje aan de touwtjes te kunnen trekken – al is het maar als gedachtenexperiment.

Ik zou ook allerlei partijen die nu nog lijnrecht tegenover elkaar staan op magische wijze weer met elkaar in gesprek laten gaan

Zoals in de Verenigde Staten de Republikeinen versus de Democraten. Ik zag als het ware de olifant en de ezel (niet de os en de ezel, dat is weer in een ander drama) weer onbevangen met elkaar spelen zonder de ander alsmaar met argwanende ogen te bekijken. Op diezelfde dag maakte ik ook nog vlug even de binnenlandse kabinetsformatie in orde, ik zorgde voor een mooi wereldomvattend klimaatakkoord, ik liet alle twijfelaars fluitend naar de GGD lopen om zich alsnog te laten vaccineren (en stuurde in één moeite door alle coronapatiënten in de ziekenhuizen genezen weer naar huis) en voetbalsupporters van verschillende clubs maakten er dankzij mij nog een gezellige knuffelpartij van. Zo kon ik aan het eind van de dag lekker ontspannen gaan slapen met het idee van: nou, ik heb best een productieve dag gehad.

Dat is ook weleens leuk, want vaak wil het voor geen meter opschieten

Wel is het ontnuchterend om de volgende ochtend wakker te worden in een wereld die nog net zo stroef en vervelend is als voorheen. En de buurman? Ach ja, die is ook niet in één dag van zijn sores af. Maar tel uw zegeningen: hij zorgt in ieder geval voor volop inspiratie. Net zoals bij een vakantie. Als alles naar wens gaat, heb je een leuke en ontspannen tijd. En als er dingen mislopen, heb je na afloop allerlei spannende verhalen om te vertellen. Zelf heb ik altijd de mooiste verhalen…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *