Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Lieve Ixta Noa – een woord van dank

blog-lieve Ixta

Miriam schrijft een wooord van dank aan Ixta. “Lieve Ixta”. Je kunt bij Ixta Noa in hun Praktijkhuizen of inloopvoorzieningen terecht als je worstelt met een psychische kwetsbaarheid.  En nog veel meer.

Lieve Ixta, wat ben je toch liefdevol en warm! Je opent je deuren voor allerlei mensen met psychische uitdagingen. We mogen praten, kletsen, discussiëren of een zwaar gesprek aangaan. We kunnen koffie of thee komen drinken, een koekje erbij, mee lunchen of zelfs op woensdag mee avondeten.

En, lieve Ixta

Een enkeling kan zelfs blijven logeren in één van je respijtkamers, een warmere opvang is niet te vinden! Ik verblijf momenteel in één van de respijtkamers in Nijmegen. Maak er gebruik van de keuken en douche, en overdag ga ik vaak beneden naar de inloop. Ik ervaar zoveel warmte en herkenning. Het is even mijn thuis.

Bij Ixta Noa werken mensen die “de onbalans bij anderen herkennen en erkennen, omdat ze daar zelf ook last van hebben gehad. Vanuit hun eigen ervaring helpen zij mensen hun balans terug te vinden.”

Ixta Noa wil ook anderen leren hoe zij er kunnen zijn voor de ander en doen dat middels drie gebieden van herstel: functioneel-, sociaal/maatschappelijk- en persoonlijk herstel. Als ik genoeg hersteld ben, wil ik zelf ook graag vrijwilliger worden.

De kracht van Ixta Noa, met de inzet van ervaringsdeskundigheid, zit hierbij met name in het persoonlijk herstel. De vele medewerkers, vrijwilligers, stagiaires, allen brengen hun verhaal mee en nodigen de deelnemers uit om hun verhaal te delen.

Eenzaamheid is een veelgehoord onderwerp en de angst dat Corona weer toeslaat. “Poetin” is een breed gedragen gezamenlijke boosdoener, Psychosenet’s Jim van Os een zeer geliefde deskundige! Diagnoses vliegen je nog wel om de oren. Maar dat is menselijk, net zoals de bejegening onderling. Ons kent ons!

Ook Koningin Máxima is erg begaan

met (vooral jongere) mensen met mentale uitdagingen. Zo was laatst te lezen in een open brief. Zij en koning Willem-Alexander reikten in juni 2021 het Grote Appeltje van Oranje 2021 van het Oranje Fonds uit aan onder andere Ixta Noa. Ook het koninklijk echtpaar ziet dus de kracht van Ixta Noa.

Omdat het zo goed werkt, is het nodig dat meer steden een plek organiseren voor Ixta Noa. Bijvoorbeeld Arnhem. Arnhem is berucht in Ixta Nijmegen. Daar is niet echt een fijne inloop voor psychisch kwetsbare mensen, zoals Ixta Noa biedt in de regio’s Enschede en Hengelo, Groningen, Harderwijk, Leeuwarden, Nijmegen, Zutphen en Westerkwartier. Grappig genoeg zit wel het hoofdkantoor in Arnhem. Als daar meer geld gegenereerd kan worden, zou ook daar een plek kunnen komen voor Arnhemmers met bijvoorbeeld een sociale angst, depressie, autisme.. Kortom; voor bijna elk mens..

Ikzelf ken Ixta Noa via Jim van Os en Psychosenet.nl: ook Ixta heeft een warm hart voor “De Nieuwe GGZ, een toekomstbestendig en duurzaam model voor psychiatrische zorg. In een tijd waarin mensen graag zelf aan het roer blijven staan om oplossingen te zoeken voor hun klachten.” Beide organisaties kunnen nog veel meer naamsbekendheid, geld, en erkenning gebruiken. Meer prijzen als het Grote Appeltje en persoonlijk: een lintje voor Jim van Os, zou zeker op zijn plaats zijn! 😉

(Beter goed gejat dan slecht verzonnen: delen tekst komen van de sites van Ixta Noa en Psychosenet)

Liefs Miriam


Miriam is een vrouw van 52, oa bipolair2, psychosegevoelig. En groot fan van Psychosenet en Ixta Noa.

Foto van Miriam

Meer lezen over wonen en opvang?

Reacties

Eén reactie op “Lieve Ixta Noa – een woord van dank”

  1. Hoi, ik zit niet op social media en wil reageren op je PTSS hulp hond financieringsprobleem. Dat bleek niet te gaan onder het artikel. Er zijn gevallen waarin een vergoeding via de WMO is geregeld, neem contact op met je wijkteam.

    Groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *