Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

3DOC: Wanneer waan werkelijkheid wordt – leven met bipolariteit

3DOC: Wanneer waan werkelijkheid wordt

Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën, en psychoses. De diepe dalen en euforische hoogtes zijn voor velen een dagelijkse kost.

Jöran kan er op het moment goed mee leven, maar dat is in het verleden wel anders geweest. De ideeën die voor Jöran zo helder waren, werden door zijn vrienden en familie gezien als waanzin.

Premiere van deze documentaire:

De documentaire ‘3Doc: Wanneer Waan Werkelijkheid Wordt’ is donderdag 26 oktober om 23.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Hoe kan het nou dat ze me niet begrijpen?

Waarom schrikken ze van me? En waarom doen ze niet gezellig mee? De zorgen van zijn dierbaren leiden tot meerdere opnames in klinieken.

In deze persoonlijke en zeer openhartige documentaire gaat Jöran terug naar zijn verleden. Hij gaat in gesprek met de mensen die zijn stoornis van dichtbij hebben meegemaakt om antwoord te krijgen op de vraag hoe je daarmee omgaat.

Jöran: ‘Ik heb de tol moeten betalen voor het lot. Maar ik begrijp nu veel beter waarom ik onbegrepen was.’

Hoe is het om je eigen gedachtes niet te kunnen vertrouwen?

Door het eerlijke verhaal te vertellen hoopt Jöran meer inzicht en begrip te creëren voor bipolaire stoornissen. Hij wil het taboe doorbreken dat nog altijd op de ziekte drukt. De verhalen van Jöran worden afgewisseld door gesprekken met zijn dierbaren en indringende persoonlijke video’s uit zijn beladen verleden.

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

3Doc: Wanneer Waan Werkelijkheid Wordt’ is een coproductie van BNNVARA en Stichting take 4.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow