flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Beeldend boek over manie en depressie zoekt donateurs * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Beeldend boek over manie en depressie zoekt donateurs

Nieuws crowdfunding Mirjam Peters

Mirjam Peters: ‘Zoals er mensen zijn die een dagboek bijhouden of dingen van zich afschrijven, zo schilder ik. Schilderen en tekenen doe ik al mijn hele leven. Aan de tekeningen zie ik precies hoe ik me voel.

Ik heb een bipolaire-1-stoornis. Toen ik voor het eerst werd opgenomen was ik 20 jaar. Sindsdien heb ik verschillende manische en depressieve periodes meegemaakt. Gelukkig had ik het allergrootste deel van mijn leven nergens last van. Ik heb gestudeerd en mooie banen gehad, ben getrouwd en heb vrienden, zoals de meeste mensen.

Na mijn laatste opname heb ik op congressen en in herstelwerkplaatsen aan de hand van dia’s van mijn schilderijen mijn verhaal verteld

Nieuws Mirjam Peters

Een keer zei een man dat het schilderij met de uitgeveegde tafel en de zwarte muren precies zijn gevoel had uitgedrukt. Zo voelde de kamer aan toen hij depressief was. Zijn vrouw vroeg verbaasd waarom hij dat niet eerder had gezegd. ‘Hoe zeg je dat dan?’ vroeg hij. Toen begreep ze dat ze in verschillende kamers hadden gezeten. Het raakte mij dat hij door een beeld zijn gevoel kon overbrengen en dat was de aanleiding voor dit boek. Ik kreeg vaker terug dat mensen zich in tekeningen herkende, ook al was hun persoonlijke verhaal heel anders dan het mijne. Naasten gaven aan door de tekeningen zich iets beter te kunnen voorstellen hoe het voelt.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden of 100 psychiaters

Veel mensen met een bipolaire stoornis zijn beelddenkers en verreweg de meeste hulp is in woorden. Ik denk dat het hoog tijd is voor een boek als dit. Het is dus eigenlijk een zelfhulpboek! En een anderhulpboek!’ Om dit bijzondere boek van Mirjam te realiseren is er een crowdfundingactie gestart.

Help je mee om het boek van beeldend kunstenaar Mirjam Peters over manie en depressie: een beeld zegt meer dan 1000 woorden of 100 psychiaters te realiseren?

Via deze link vind je meer informatie over hoe je dit mooie project kunt steunen.