Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Was jij psychisch ontregeld op de Spoedeisende Eerste Hulp? Wil je jouw ervaring delen?

Nieuws - Was jij psychisch ontregeld op de Spoedeisende Eerste Hulp Wil je jouw ervaring delen

In januari 2022 is het PONTAC onderzoek gestart. Met dit onderzoek  willen we de acute zorg voor psychisch ontregelde patiënten verbeteren. We zien namelijk dat psychisch ontregelde patiënten die op een spoedeisende hulp afdeling terecht komen, niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Samen met patiënten, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals gaan we hier iets aan doen.

Het PONTAC onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel willen we beter begrijpen waarom dit een probleem is. Dit doen we door mee te kijken op de ambulance en de afdeling spoedeisende hulp en door het afnemen van interviews.. In het tweede deel gaan we oplossingen ontwerpen, op basis van de bevindingen uit het eerste deel. Deze oplossingen gaan we samen met patiënten, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals ontwikkelen, zodat ze ook echt passen bij wat iemand ervaart en nodig heeft op de spoedeisende hulp. Voor zowel deel 1 (interviews) als deel 2 (ontwerpen oplossing)  zoeken we nog ervaringsdeskundigen!

Wie kunnen er meedoen?

We zoeken ervaringsdeskundige die in de afgelopen vijf jaar op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis geweest, terwijl je psychisch ontregeld was. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verwardheid, hevige angst, agressie, of een opname op de spoedeisende hulp na een suïcidepoging, depressie of psychose. Neem bij twijfel gerust contact op met de onderzoek, dan kunnen we samen kijken of jouw ervaring past bij de onderzoeksvraag.  Verder is het belangrijk dat je je die opname goed herinnert, want we willen graag met je praten over de ervaring doe je toen had. Dan komen we graag met je in contact.

Wat is de tijdsinvestering?

We nodigen je uit voor een interview. Het interview duurt ongeveer een uur en kan gepland worden in de maanden mei, juni en juli (2022). Wanneer je hier interesse in hebt kun je na het interview ook uitgenodigd worden om mee te denken over de oplossingen, dit vindt plaats in 2023.

Wat levert deelname op?

Door jouw ervaring over de ambulancezorg en spoedeisende hulp te delen en mee te werken aan oplossingen kunnen we ervoor zorgen dat psychisch ontregelde patiënten beter geholpen worden op de spoedeisende hulp. Voor het meewerken aan de oplossingen krijg je ook een vergoeding voor je tijd.

Wil je deelnemen of heb je nog vragen? Schroom niet om contact met ons op de te nemen, je kunt mailen: Niek.Galenkamp@hu.nl of bellen via 06 43 28 91 33


Het Pontac is een onderzoek van de Hogeschool Utrecht

Meer weten over ‘verwarde personen’?