flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Petitie 'Stop stigma stockfoto GGZ' - Remke van Staveren * PsychoseNet .nl

Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Petitie ‘Stop stigma stockfoto GGZ’ – Remke van Staveren

stop stigma stockfoto ggz

Psychiater Remke van Staveren is het zat; verschijnt er in de media een bericht over de GGZ, dan plaatst de beeldredactie daar vaak – onbedoeld – een stigmatiserende stockfoto bij. Om de GGZ-beeldvorming te verbeteren startte ze de petitie ‘Stop stigma stockfoto GGZ’.

“Kennelijk bestaat de GGZ uit cellenblokken, eenzame opsluiting, beenklemmen en prikkeldraad. Divan’s. Tissues. Staande klokjes midden in de spreekkamer. Is de GGZ iets voor hoodies in donkere tunnels. Worden mensen onherkenbaar in beeld gebracht, met de suggestie dat het hebben van psychische klachten iets is om je voor te schamen.

Is dit de GGZ waar je voor hulp naar toe zou willen gaan? Is dit de GGZ waar je zou willen werken?

Cliënten, patiënten, zorgverleners in de GGZ verdienen een respectvol en realistisch beeld. Hulp vragen voor psychische klachten zou net zo normaal en zichtbaar moeten zijn als hulp vragen voor lichamelijke klachten. Zeker niet iets om je voor te schamen. En nee, je wordt niet op een divan gelegd. Of opgesloten. Met een beenklem.

Wil je ook dat die oude stockfoto’s die ooit door een ANP fotograaf in de forensische kliniek de Woenselse Poort zijn gemaakt, en nu de GGZ moeten verbeelden, vervangen worden door respectvolle en realistische beelden?
Teken de petitie. Laten we beeldredacties aansporen tot creativiteit!”

Remke van Staveren – Herstel Ondersteunende Psychiater

Teken de petitie