Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Hopensjouwer

Hopensjouwer (pseudoniem) schrijft herkenbare blogs voor PsychoseNet.

Omdenken – van de nood een deugd maken

Blog Omdenken

‘Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen’. Ook Hopensjouwer neemt zich voor vaker om te denken: “Het is vaak een hele kunst om de knop om te zetten van vastdenken naar losdenken“.

Pas zag ik hoe een automobilist zich op een zandpad helemaal vastreed in de modder. Hoe harder hij op het gaspedaal drukte om eruit te komen, hoe vaster hij kwam te zitten in de blubber. Tot een bereidwillige buurman hem met zijn tractor en een sleepkabel bevrijdde uit zijn netelige situatie. (‘Die boer, dat is de kerel!’, dacht ik tevreden.) Het leek wel een handreiking van boven.

Soms draai ik mezelf zo vast in negatief denken, dat ik iemand nodig heb die me met krachtige hand weer uit de modder trekt

Maar het is vaak een hele kunst om de knop om te zetten van vastdenken naar losdenken. Schrijver en omdenk-filosoof Berthold Gunster heeft intrigerende boeken geschreven over de kunst van het ‘omdenken’: problemen benaderen met een andere, frisse blik. Een frustratie zet je om in een uitdaging; een probleem schept nieuwe mogelijkheden.

Een paar jaar terug kampte mijn trein onderweg met een seinstoring, waardoor hij niet verder reed dan Zaltbommel.

Maar in plaats van te mopperen over al dit tijdverlies, besloot ik van de nood een deugd te maken

Ik liep op mijn gemak de stad in en trakteerde mezelf in een restaurantje op een heerlijke pizza. En toen ik twee uur later terugkuierde richting station (waar de goegemeente nog steeds mopperend stond te wachten), werd het treinverkeer net weer hervat.

Dat omdenken lijkt echter nog weinig vat te krijgen op bepaalde hardnekkige patronen in de samenleving

Oude patronen zijn echter hardnekkig. Het vuurwerkverbod dat eraan zit te komen na de roerige jaarwisseling (waar zelfs doden vielen door vuurwerk in een flat), leidt ertoe dat mensen massaal thuis vuurwerk gaan opslaan. Want menigeen houdt toch nog graag een voorraadje achter de hand. Een woordvoerder van de Vuurwerkfederatie vreest zelfs dat Nederland zo een illegale vuurwerkopslag wordt. En dat terwijl het ook bij legale opslag al flink uit de klauwen kan lopen, zoals ze in Enschede bijna 20 jaar terug tot hun schade en schande hebben kunnen ervaren…

Zelf heb ik me voorgenomen om in dit nieuwe jaar ook wat meer te gaan omdenken: minder denken in problemen en meer in oplossingen

En ook meer mijn zegeningen tellen. Toen ik onlangs onverwacht een lekke band kreeg, ‘s avonds op een fietspad zonder straatverlichting, prees ik me gelukkig dat ik al op tweederde van de route was én dat ik een fietspomp bij me had, zodat ik toch nog met enige moeite mijn flat kon bereiken.

Bovendien leveren dagelijkse frustraties voor mij altijd dankbare input voor verhalen in de trant van de Bommelverhalen van Marten Toonder – en zeker ook voor deze columns. En dat geldt ook voor deze columns. In plaats van moeizaam voort te modderen, kan ik beter het mooie eindresultaat voor ogen houden.

Per slot van rekening groeien juist in de modder de prachtigste waterlelies…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *