Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Omschakelen na de vakantie – alle zorgen weer terug

omschakelen

Hoe kan je het beste omschakelen na de vakantie? Op vakantie gaan is heerlijk. Even van alles weg zijn. Om dan weer thuis te komen kan lastig zijn. Pien blogt over de les die ze hieruit trekt.

Na jarenlang veel stress, angst en ongemak na mijn psychoses, was ik blij toen mijn vriend “ja” zei op een vakantie naar Gran Canaria, één van de Canarische Eilanden.

Twintig graden en zon, dat konden we wel gebruiken

We hadden een klein appartement geboekt in de hoofdstad Las Palmas. Een drukke stad, maar gelukkig had deze omgeving genoeg ontspanning te bieden: een strand met boulevard; een oude stadsgedeelte en historisch centrum; lekkere restaurants met tapas en veel vis op het menu waar mijn vriend en ik gek op zijn.

Het was een heerlijke week

Ik piekerde nauwelijks, genoot van de zon en het lekkere eten. We hebben nog een rondtrip gemaakt langs grotten -woningen, een vissersdorp en de door Unesco beschermde zandduinen. Ik was één dag behoorlijk ziek, maar verder is de week goed verlopen.

Eénmaal terug in Nederland, wist ik dat ik het zwaar zou krijgen met omschakelen

Het omschakelen voelt plotseling als een baksteen om je nek. Van heerlijk ontspannen zonder zorgen, naar alle zorgen weer terug, het bestaan dat ik nu lijd en het herstel wat geen einde lijkt te kennen.

Het is een luxe om op vakantie te mogen gaan, dat besef ik me goed. Tegelijk komen de zorgen, angsten, het piekeren, het denken over mijn leven, met extra geweld terug bij terugkomst.

Om het piekeren en donkere gedachtes tegen te gaan, besloten we een strandwandeling te maken aan de Nederlandse kust. Het was koud maar prachtig weer. Het strand lag vol met scheermessen, er waren zeesterren aangespoeld en we vonden twee rogge-eieren. Ik zei tegen mijn vriend: “Ik heb eigenlijk weer wat doelen nodig in mijn leven.”

Veel vrienden van mij, de meesten zijn een aantal jaar jonger, zijn bezig met het stichten van een gezin, het kopen van een huis en hard aan het werk. Als ik naar mezelf kijk, heb ik het gevoel alsof de tijd stil staat.

Voor mijn gevoel kom ik niet verder

Wellicht dat een cursus of opleiding mij weer wat perspectief zou bieden. Ik zou het met de case-manager bespreken. Wellicht een massage opleiding? Iets anders? Als ik daar de fondsen voor kan vinden dat zou dat zeker een optie zijn. Verder zou ik fotografie weer kunnen oppakken of een cursus hierin volgen.

Stilstaan, omschakelen en weer doorgaan

De vakantie heeft me veel broodnodige ontspanning gebracht en heeft me extra doen nadenken over mijn leven bij terugkomst. Wellicht is dat hetgeen wat ik meeneem: nieuwe doelen stellen en opnieuw proberen te beginnen. Stil staan is geen optie voor mij.

Fotocredits: Pien

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *