Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Advies voor een vriend

Vraag

Beste Rik,

Ik heb een vriend die vind dat hij uitverkoren is door God. Hij heeft de overtuiging dat de wereld vergaat en ik krijg hem niet meer bijgestuurd. Hij is personal trainer en zo heb ik hem ook leren kennen. Het contact is erg close ook met de leidinggevende alleen zal hij zijn baan verliezen als hij geen hulp accepteert. Ik weet niet hoe ik hem kan helpen ! Hij heeft de vreemdste ideeën en relateert alles aan de bijbel en verliest de realiteit volledig.

Heb je advies voor me? Ik wil die jongen niet in de steek laten.

Antwoord

Hoi M,

Dat klinkt als een serieuze psychose!
In dit soort situaties moet iemand gewoon behandeld worden. Daar kom je in je eentje niet meer uit. Maar ik neem aan dat hij de reden voor hulp niet inziet. Daar ben je uitverkoren voor.

Iemand kan alleen niet gedwongen worden tot behandeling, tenzij hij een gevaar voor zichzelf of de omgeving vormt. Zolang dat niet het geval is, is de realiteit dat iemand flink kan afglijden. Een dergelijke waan, daar herstel je niet zomaar van.

Het hoopgevende is echter dat herstel, zelfs na het doormaken van een stevige psychose, nog steeds tot de opties behoort.
In jouw positie zou ik me vooral afvragen in hoeverre ik verantwoordelijkheid voel voor de situatie. Je kan hem niet redden.

Je kan wel nabij blijven. Oordeelloos aandacht voor hem hebben. Wellicht kan je een steunnetwerk om hem heen creëren.
In het persoonlijke contact werkt het vaak het beste wanneer je de \’waarheid\’ van de persoon in kwestie niet probeert te weerleggen, en er tegelijkertijd voor waakt dat je er niet in meegezogen wordt. Je hoeft hem niet speciaal te behandelen. Blijf bij je gevoel en let op je eigen grenzen.

Ik hoop dat je hier iets mee kan. Ik wens je veel succes!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Rik Verweijen op 20 december 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook