Main content

Wat kun je voor iemand doen met een psychose? En wat liever niet? Anne schreef er een blog over en gaf 10 tips voor het omgaan met iemand die psychotisch is. Liesbeth maakte er een animatie van.

Liesbeth Worm maakte eerder de animatie over depressie en heeft nu ook deze tips geanimeerd.

Bekijk hier het resultaat:


Liesbeth Worm maakte eerder de animatie over depressie en heeft nu ook de 10 tips voor het omgaan met iemand die psychotisch is geanimeerd.

Bekijk ook:

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Wat een kleine wereld is het toch, Anne!! Ik krijg dit doorgestuurd van een collega omdat het zo’n treffend filmpje is. Sinds een week werk ik in de wondere wereld van patiëntenorganisaties. Wie weet gaan we elkaar nog tegenkomen! Groet, Renske

 2. Prima tool deze animatie om iets van houvast te bieden. Als kritische noot: Tip 1 en 2 staan in de ontkennende vorm en dat vind ik als tip niet de krachtste vorm. ‘Ga niet in discussie’ zou dan kunnen zijn ‘blijf uit de discussie’ en ‘Niet oordelen’ zou je kunnen veranderen in ‘s
  Streef naar een oordeelloze houding’.

  En het woord psychose komt zo vaak voorbij dat ik de behoefte heb om dat iets te neutraliseren: ook in contact met elkaar zonder dat deze psychose een rol speelt, zijn deze tips heel waardevol! Ik gun iedereen een oordeelloze dialoog waar we met elkaar zonder discussie al wandelend zo nu en dan tijd met elkaar doorbrengen. Ter relativering. 🙂
  Als we dat massaal zouden doen, dan geloof ik dat er veel meer gezond sociaal menselijk kapitaal beschikbaar komt en veel mensen zich minder ziek zullen voelen.

  1. Dank voor je reactie Jeroen! Volgende keer neem ik je mee in onze adviescommisie 😉
   Goed punt wat betreft ontkennende vorm, valt me nu pas op… Ik ga het onthouden!

 3. Zelf vind ik dat je beter een crissiskaart vooraf kunt hebben, en maak deze dan samen met een familielid bekende of een vertrouwde hulpverlener. Een geweldig mooie stem heb je Liesbeth.

  1. Liefst vooraf natuurlijk, maar ja… als je nog niet eerder een crisis hebt meegemaakt, dan kun je ook geen crisiskaart maken. Vandaar dus in deze animatie als ‘na het meemaken van’.
   Ennu… de stem is van Angèle 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *