Veel gezochte termen

Alles over psychose

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Herstelverhalen over psychose

Pagina - Herstelverhalen

Herstelverhalen zijn persoonlijke verhalen van kracht en hoop. Van vallen en opstaan. Van dromen en doelen en een leven voorbij diagnoses. Hier vind je interviews en geschreven verhalen van ervaringsdeskundigen over hun weg naar herstel.

Herstelverhalen, wat zijn dat eigenlijk?

Herstel is een persoonlijk proces, het betekent voor iedereen iets anders en vertelt steeds een uniek verhaal. Een herstelverhaal is niet zo maar een verhaal. Het is een beschrijving van (negatieve) ervaringen, inzichten in het leren omgaan met kwetsbaarheden en wat tot steun is geweest tijdens het herstelproces.

Nanette Waterhout legt het uit in een mooie blog.

Lees het herstelverhaal van:

Lenneke: Twaalf jaar geleden ging het helemaal mis met Lenneke. Na het verlies van enkele dierbaren, werd ze ernstig depressief en belandde ze in een psychiatrisch ziekenhuis. Hier ervoer ze hoe ongelijkwaardig patiënt en hulpverlener tegenover elkaar stonden. Inmiddels staat Lenneke ook aan de hulpverleners kant en gebruikt ze haar patiënten-ervaring om samen te werken.

Lees het verhaal van Lenneke.

Chris: is ervaringsdeskundige, heeft in het verleden enkele zware psychoses en enkele minder zware psychoses doorgemaakt, met aanverwante depressies. Hij werkt voor de Universiteit Maastricht. Hier vertelt hij openhartig en helder hoe hij zijn eerste psychose heeft ervaren.

Lees het verhaal van Chris.

Allard: leefde jarenlang met een onterechte diagnose schizofrenie, met alle gevolgen van dien. Toen die diagnose twee jaar geleden eindelijk werd bijgesteld, volgde opnieuw een lastige periode. Want wie was hij nou eigenlijk echt?

Lees het verhaal van Allard.

Luc: werd op zijn 20e na een periode met ups en downs gediagnosticeerd met een bipolaire aandoening. Hij legde zich er destijds bij neer, maar het duurde nog jaren voor hij het kon accepteren.
In maart 2016 vertrekt Luc op de fiets naar Teheran, om aandacht te vragen voor een betere ggz.

Lees het verhaal van Luc.

Kees: heeft zware tijden gekend toen hij psychoses had, depressief en manisch was. Hij was zichzelf volledig kwijt. Met veel hulp van anderen wist hij te herstellen. Hij is inmiddels al ruim 20 jaar stabiel en werkt als ervaringsdeskundige, hij schildert, componeert muziek en was voorheen ondernemer.

Lees het verhaal van Kees.

Bas: heeft vijf jaar lang te kampen gehad met een psychose. Door terug te gaan naar het moment waar zijn ervaringen begonnen, is hij hier weer volledig uitgekomen. Hij maakte onder zijn eigen naam een film over zijn ervaringen en leert nog altijd veel van de filmbesprekingen.

Lees het verhaal van Bas.

Irene: is sinds januari 2014 bestuurslid van Phrenos, waar ze nog altijd blij verrast over is. Een groot deel van haar leven heeft ze in de psychiatrie doorgebracht en tegen ieders verwachtingen in is ze ook een eigen bedrijf begonnen. Het was voor Irene tijd om die stap nu te maken, zodat ze ziet dat ze dit ook kan.

Lees het verhaal van Irene.

Margré: Tot haar dertigste had Margré een ‘normaal’ leven. Totdat ze in 1998 van Hoorn naar Breda verhuisde om te gaan samenwonen met haar vriend. Dit bleek de trigger voor angst- en paniekaanvallen. Een lange weg langs reguliere en alternatieve hulpverlening volgt. Inmiddels is Margré zelf hersteldocent. Eén met veel ervaring, dat wel.

Lees het verhaal van Margré.

Katrien: maakte een slechte start in het leven. Ze heeft altijd moeten knokken voor ouderlijke liefde. Liefde en aandacht die ze wel bij haar grootouders vond. Toen zij overleden, zakte de grond onder haar voeten weg. Er volgden jaren waarin ze depressief was en te veel alcohol dronk. Totdat ze wordt doorverwezen voor een dagopname.

Lees het verhaal van Katrien.

Heb jij ook een herstelverhaal dat je wilt delen op PsychoseNet? 

Je herhaal is welkom. Stuur je verhaal bij ons in als een blog.

Gerelateerd

Meer over

Lees ook