Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Zou het nuttig kunnen zijn om een advocaat te nemen in het belang van mijn zus?

Vraag

Beste Femke,

Mijn zus is gedwongen opgenomen vanwege een paranoïde psychose. Vóór deze opname verbleef ze bij een man die haar waanideeën in stand hield. Ook nu laat ze hem nog steeds toe als vertrouwenspersoon. Hij kan dus nog dagelijks op haar inspelen terwijl ze is opgenomen.

Tevens heeft ze een grote som geld op haar rekening staan, en heeft ze hem een volmacht gegeven. Wij vrezen dat hij mondjesmaat haar rekening aan het plunderen is en er voor haar niets meer overblijft.

Zou het nuttig kunnen zijn voor ons om een advocaat te nemen?

Kunnen wij een bezoekverbod afdwingen van deze man?

Er is geen twijfel bij ons dat deze man zelf hulp nodig heeft maar hij is alleen op de wereld en houdt ons ver op afstand, zowel van hem als van mijn zus.

Alvast hartelijk dank.

Antwoord

Beste D.,

Dat is een lastige situatie. Bespreek dit vooral wel met de verpleegkundigen en haar behandelend arts. Aangezien ze gedwongen is opgenomen, kunnen ze wel het e.e.a. afdwingen. Mocht het zo zijn dat de behandelaar geen informatie wil geven i.v.m. de privacy, dan kun je wel laten weten dat jij eenzijdig informatie aan hen wilt geven (dat is niet verboden).

Wat betreft haar bankrekening zou je de bank kunnen bellen, het uitleggen en vragen haar rekening te blokkeren. Vaak kun je bij een bank met een goed onderbouwd verhaal wel wat regelen.

Zelf heb ik nooit een advocaat ingeschakeld, omdat je als familielid vaak meer kan bereiken. Voor de volgende keer zou je, als je zus weer beter is, met haar kunnen afspreken of je contactpersoon voor haar kunt zijn bij een volgende opname of haar wettelijk vertegenwoordiger. Met dat laatste kun je meer voor elkaar krijgen.

Heel veel succes en sterkte gewenst.

Groeten,

Femke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Femke op 22 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook