Main content

Vraag

Een psychiater wil een onderhoudsdosering antipsychotica voorschrijven om te voorkomen dat er psychosen gaan ontstaan. Op dit moment ben in niet psychotisch en ik wil geen onderhoudsdosering accepteren.

Zijn er psychiaters die de gedachte ondersteunen dat dit ook niet hoeft?

Er is een zorgmachtiging en ik wil meer vrijheden. Daar staat de behandelaar wel achter, maar hij wil dan wel dat ik een antipsychoticum neem.

Vanwege vervelende bijwerkingen wil ik geen antipsychotica. Als er een second opinion is van een psychiater zou men willen overwegen de ‘dwang’ te laten varen. Ik zou dus graag in contact komen met een psychiater die een second opinion wil doen.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je bericht.

Het probleem is dat je psychiater de richtlijnen van de beroepsgroep volgt en dus een onderhoudsdosering voorschrijft van antipsychotica om een nieuwe psychose te voorkomen.

Als er geen sprake is van een zorgmachtiging (ZM) staat het de patiënt vrij om het advies van de psychiater omtrent onderhoudsbehandeling al dan niet te volgen, maar omdat je een ZM hebt kun je dat niet doen. Een second opinion is in dit geval vrees ik niet zinvol omdat de tweede psychiater ook de richtlijn zal moeten volgen.

Wat je denk ik het beste kunt doen is inzetten op een zo laag mogelijke dosis van het antipsychoticum. Hoe scherper je onderhandelt des te lager de dosering. Vervolgens zul je het antipsychoticum moeten nemen tot de ZM wordt opgeheven. Hoe meer je mee gaat in het proces, des te sneller de ZM zal worden opgeheven.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 1 juli 2022
  • Deel deze pagina: