Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik alles na mijn psychosen verwerken en welke medicatie?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb moeite met alles wat op me af is gekomen na de vierde psychose: het verwerken van wat ik gedaan heb, wat er gebeurd is, de dood van mijn moeder, de vergankelijkheid van alles, verlies van contacten, hobby’s. Ik kwam in een gat terecht.

Ik moet van de arts alvast nadenken over een volgend antipsychoticum. Ik heb er al vijf gehad maar had bij alle vijf last van vervelende bijwerkingen. Via jullie keuzetool vind ik niks beters.

Ik weet het nu even niet meer. Mijn toekomstvisie is behoorlijk negatief.

Vriendelijke groet,

B.

Antwoord

Beste B.,

Het lijkt erop dat wat je nu nodig hebt is niet meer praten over antipsychotica maar over herstel, en wel met ervaringsdeskundigen op een herstelacademie.

Je moet weerbaarheid opbouwen dus de medische bril moet wellicht wat minder dominant zijn en de herstelbril wat groter. Dit soort herstelzorg is echter vaak in de ggz niet te vinden, maar wel via de Wmo in de gemeente (herstelacademie, herstelcoach, andere zaken…).

Is dat al aan de orde geweest?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 29 november 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook