Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb last van angst en gevoelens van vervreemding, wat kan ik doen?

Vraag

Hoi Jim,

Ik heb ongeveer 6 weken geleden de antipsychotica afgebouwd. Ik heb sindsdien veel angst, pijn op de borst, zweetaanvallen en mijn gevoel dat ik enigszins had is ook weer weg. Ik ben weer erg depressief nu.

Ik ben niet meer in behandeling bij de psychiater omdat we het niet eens waren over de diagnose en de behandeling, het klikte niet tussen ons. Ik ben nu weer bij de huisarts.

Waar ik vooral veel last van heb is dus de angst en het niet in contact staan met mijn omgeving, het voelt alsof ik naar een film kijk af en toe.

Ik ben in behandeling bij een psycholoog. Het is nu al drie jaar aan de gang.  Ik onderneem nog dingen maar doordat ik niet het gevoel heb er te zijn, wordt dit ook steeds minder.

Ik mediteer en beweeg, gebruik voedingssupplementen en bezoek regelmatig een acupuncturist. Toch verandert er niks qua gevoel. Ik ben wel mobieler maar qua gevoel weer terug bij af. De angsten waren minder toen ik antipsychotica nam, maar ook toen voelde ik me niet in contact met mijn omgeving. Soms komt het gevoel even terug, maar dat is iets van twee minuten en dan is het weer weg.

Ik ben niet psychotisch maar wel heel bang dat ik iets heel raars heb, aangezien de meeste depressieve mensen wel gewoon in contact staan met elkaar en de wereld.

Ik ben ten einde raad op dit moment. Heb een zoontje van 8 jaar die ik al drie jaar niet meer voel!

Ik weet dat het lastig is om advies te geven over de mail, maar ik weet niet wat ik moet doen. Terug aan de antipsychotica?

Ook heb ik de slaapmedicatie (lormetazepam) afgebouwd, met als gevolg dat ik amper slaap nu.

Kan je van te weinig slaap een psychose krijgen?

Ik kijk uit naar je antwoord.

Antwoord

Hey C., spijt me zeer te horen allemaal…

En wat goed dat je alles doet: meditatie, voeding, beweging….. Echt heel goed!!!!!!!!!!

Het gevoel op afstand te staan alsof je naar een film kijkt kan te maken hebben met derealisatie en depersonalisatie, hetgeen weer te maken kan hebben met angst en trauma.

Het kan ook te maken hebben met de medicatieafbouw – soms duurt het lang voordat de onttrekking voorbij is…..

Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar de angst en met name of er manieren zijn om de angst te behandelen via exposure (jezelf beetje bij beetje blootstellen aan dat wat je angstig maakt). Ook vraag ik me af of er sprake is van trauma en of EMDR misschien een optie is.

Plus: slaap is natuurlijk belangrijk, en helpt ook de psychosegevoeligheid te kanaliseren….

Of je weer terug zou moeten op antipsychotica kan ik echt niet zeggen zo op afstand – en is iets wat jij zelf echt moet willen. Het is een kwestie van trial-and-error met medicatie, je kunt het meestal niet van te voren goed voorspellen….

Heel veel succes in ieder geval!!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 18 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
Depressie
derealisatie
Medicatie

Lees ook