flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Antidepressiva bij derealisatie? * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Antidepressiva bij derealisatie?

Vraag

Na een stressvolle situatie met paniek klachten is de stress redelijk onder controle. Ik heb echter nog last van derealisatie achtige klachten. Kan een ssri hierbij helpen? Mijn psychotherapeut dacht van wel.

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Antwoord

Moeilijk te zeggen, want ik ken je klachtengeschiedenis verder niet. Een serotonine heropname remmer (ssri, antidepressivum) kan inderdaad effectief zijn bij angstklachten. Aan de andere kant, als het gaat, zoals jij beschrijft, om ‘een stressvolle situatie’ is het de vraag of je wel medicijnen moet gaan gebruiken, want het duurt best een paar weken voordat die enig effect hebben, en het is de vraag of de psychotherapie en de effecten van het verstrijken van de tijd niet voldoende oplossingen gaan bieden.

Aan eenmaal begonnen medicijngebruik zit je meestal lange tijd vast, bij stoppen kun je weer onttrekkingsverschijnselen krijgen, dus er moet een goede reden zijn om daaraan te beginnen. Misschien is die er wel, maar dat vergt gedegen diagnostisch onderzoek door een psychiater.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 31

Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook