flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Antidepressiva bij huisarts slaan niet aan... * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Antidepressiva bij huisarts slaan niet aan…

Vraag

Mijn man neemt al meer dan een jaar antidepressiva (citalopram, venlafaxine, seroxat en cymbalta, deze laatste verergerde de angsten en zelfmoordgedachten) waarvan nog geen enkele voldoende werkte.

Nu spreekt de huisarts om wellbutrin voor te schrijven. Dit schijnt anders te werken dan de andere medicatie, wat vindt u hiervan?

Antwoord

Beste C,

Het lijkt erop dat verschillende antidepressiva niet hebben gewerkt – hoewel wellbutrin wellicht een optie kan zijn is mijn vraag of de richtlijn voor depressiebehandeling van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is gevolgd? Hierin wordt precies aangegeven wat je kunt proberen als conventionele behandeling niet aanslaat. Zie: https://www.nvvp.net/stream/richtlijn-depressie-2013.pdf

Het is niet dat deze richtlijn zaligmakend is, maar denk dat de huisarts er nuttige tips kan opdoen.

Tevens is natuurlijk de vraag of mindfulness, running, psychotherapie niet een optie is als de pillen niet aanslaan….

Je zegt dat er ook sprake is van psychose – kan dat de oorzaak zijn van de depressie? Of andersom? Dan moet daar ook naar gekeken worden…

Hope this helps! Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook