Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is langdurig antipsychoticagebruik bij onze jonge dochter verstandig?

Vraag

Beste Jim,

Onze dochter (15) met verstandelijke beperking en ASS is ongeveer een jaar psychotisch. Ze heeft 5 acute fasen doorgemaakt waarin we genoodzaakt waren om Zyprexa of Abilify te geven. We hebben dit echter zeer kort, enkele dagen, gegeven.

Momenteel proberen we haar opnieuw naar school te laten gaan. We worden echter heel zwaar gepusht door de hulpverlening om antipsychotica op te starten voor zeer lange termijn. Gezien haar brein in volle ontwikkeling is en de psychosegevoeligheid kan toenemen na langdurig gebruik, vragen wij ons af of dit verstandig is.

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste I.,

Ik begrijp dat het een zware en ingewikkelde beslissing is om na te denken over langdurige toediening van antipsychotica voor jullie dochter, vooral gezien haar unieke omstandigheden met autismespectrumstoornis en een verstandelijke beperking. Hier zijn enkele voordelen en nadelen, evenals belangrijke overwegingen bij het maken van deze beslissing.

Voordelen van langdurige toediening van antipsychotica omvatten de mogelijkheid om psychotische episoden beter onder controle te houden en mogelijk hun frequentie en intensiteit te verminderen. Dit kan leiden tot een algemeen verbeterde kwaliteit van leven voor jullie dochter.

Aan de andere kant zijn er belangrijke bijwerkingen en risico’s verbonden aan langdurig gebruik van antipsychotica, waaronder gewichtstoename, metabole problemen zoals diabetes, hartproblemen, en bewegingsstoornissen. Het is ook belangrijk te onthouden dat sommige van deze bijwerkingen zich pas na langdurig gebruik kunnen voordoen.

Enkele van de belangrijkste factoren bij deze beslissing omvatten:

De mate van respons op het antipsychoticum. Is er een snelle respons met volledig herstel of doet het antipsychoticum niet veel? Als jullie dochter over het algemeen goed reageert op het medicijn, kan langdurige toediening een effectieve optie zijn.

De mate van bijwerkingen. Als jullie dochter minimale bijwerkingen heeft, kan dit het gebruik van het medicijn op lange termijn gemakkelijker maken. Maar als ze veel bijwerkingen heeft, moet je afwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen.

De mogelijkheid om de dosis te minimaliseren. Het doel moet altijd zijn om de laagst effectieve dosis te gebruiken. Dit kan helpen om bijwerkingen te beperken en de algemene gezondheid van jullie dochter te beschermen.

Het type antipsychoticum. Sommige middelen binden sterker aan de dopaminereceptor dan andere, wat van invloed kan zijn op de effectiviteit en bijwerkingen van het medicijn. Overleg met de arts van jullie dochter om het beste middel voor haar te vinden.

Het vermogen om weerbaarheid te ontwikkelen. Het bevorderen van weerbaarheid door middel van activiteiten zoals WRAP-groepen, traumatherapie, meditatie of andere activiteiten kan een positieve invloed hebben op de algehele geestelijke gezondheid van jullie dochter. Dit moet echter worden afgestemd op haar unieke behoeften en mogelijkheden.

Impact op het dagelijks leven. Hoeveel beïnvloeden de symptomen van psychosegevoeligheid van je dochter haar vermogen om dagelijkse taken uit te voeren, naar school te gaan, en te socialiseren? Als haar symptomen aanzienlijk ingrijpend zijn, kan langdurige medicatie meer voordelen hebben dan nadelen.

Alternatieve behandelingsopties. Zijn er andere behandelopties beschikbaar die effectief kunnen zijn? Dit kunnen andere soorten medicijnen zijn, gedragstherapie, of andere niet-medicamenteuze interventies.

Mogelijke invloed op de groei en ontwikkeling. Langdurig gebruik van antipsychotica bij kinderen en adolescenten kan invloed hebben op hun groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om dit in de overweging mee te nemen – maar het verschilt enorm van persoon tot persoon, dus je kunt wellicht beginnen en bijsturen afhankelijk van het effect dat je ziet bij haar…

De wensen van je dochter. Hoewel ze een verstandelijke beperking heeft, is het belangrijk om rekening te houden met haar perspectief en wensen. Het is essentieel om haar te betrekken bij de beslissingen over haar gezondheidszorg, in zoverre ze daartoe in staat is.

Ondersteuningssystemen. Hebben jullie een sterk ondersteuningssysteem opgebouwd, waaronder artsen, therapeuten, schoolpersoneel en andere familieleden die kunnen helpen met de medicatie en het algemeen welzijn van jullie dochter?

Dit zijn complexe overwegingen, en ik moedig je aan om ze open en eerlijk te bespreken met zowel de gezondheidszorgprovider van jullie dochter als andere betrokken partijen. Het kan ook nuttig zijn om een second opinion te vragen, of om aanvullende specialisten, zoals een kinderpsychiater, te raadplegen om een vollediger beeld te krijgen van de beschikbare opties.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
autisme
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook