Main content

Vraag

Ik heb een vraag over medicatie: Weet jij of er medicatie bestaat tegen hallucinaties (in plaats van olanzapine)?

Olanzapine doet niet volledig zijn werk bij mij.

Antwoord

Ja er zijn andere medicaties die kunnen helpen bij hallucinaties.

Olanzapine behoort tot de klasse van zgn antipsychotica.

Er zijn naast olanzapine vele andere antipsychotica die je kunt proberen als de olanzapine niet werkt.

Voorbeelden zijn: seroquel, risperidon, Abilify en nog vele anderen - zie onze lijst.

Maar wat ook speelt is dat hallucinaties ook 'psychologisch' zijn en dus ook via andere manieren kunnen worden aangepakt.

Zo zijn er stemmenhoordersgroepen voor mensen die allemaal hallucinaties hebben en daar iets mee willen. Bij het UMC Utrecht hebben we een programma voor stemmenhoorders waarbij we ook in groepen werken.

Belangrijk is ook om te beseffen dat hallucinaties een menselijke ervaring betreft: iedereen kan hallucinaties krijgen, dat hoort bij het mens-zijn!

Het gaat er ook om hoe je er mee omgaat.

Bijvoorbeeld: wie is er de baas? Jij of de stemmen? Dat kun je veranderen met ene beetje training. Ook belangrijk is om je eigen 'space' te veroveren en de hallucinaties een beetje leren negeren.

Met een psycholoog kun je ook kijken of je je weerbaarder kunt opstellen tegenover de stemmen (of andere hallucinaties die je hebt). Kan ook helpen.

Kortom, succes in je zoektocht en fijn dat je hier even om raad kwam vragen!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychosesymptomen:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Jim van Os op 12 augustus 2019
  • Deel deze pagina: