Main content

Vraag

Ik slik al jaren fluvoxamine, heb 300 mg per dag gehad, had dat afgebouwd naar 100 mg per dag.

Omdat ik recentelijk weer veel last van angsten kreeg heeft de huisarts besloten dat ik kan ophogen naar 150 mg per dag. Sinds gisteren ben ik daarmee gestart en ik heb last van bijwerkingen zoals vermoeidheid en agitatie. Hoort dat erbij?

Verder nam ik mijn dosis van 100 mg altijd in één keer in de ochtend, de huisarts heeft nu geadviseerd driemaal daags 50 mg te nemen. Kan die verandering ook bijwerkingen geven?

Antwoord

Beste V.,

Bij start en dosisverhoging van medicatie kunnen tijdelijk bijwerkingen optreden, soms nemen de oorspronkelijke klachten zelfs tijdelijk wat toe.

Kennelijk heb je ervaring met een hogere dosis, en de vraag is dus waarom je die indertijd hebt verlaagd (als het toen goed werkte)?

Neem de tijd om opnieuw te beoordelen wat een goede dosis is. Ik kan via PsychoseNet op afstand, zoals je weet, geen concrete en persoonlijke behandeladviezen geven.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juni 2020
  • Deel deze pagina: