Main content

Vraag

Ik slik sinds vijf dagen Wellbutrin voor ADD (ik twijfel iets aan deze gestelde diagnose ) en depressie. Maar de bijwerkingen zijn echt heel naar, vooral de onrust. Verder hartkloppingen, druk op borst, heel slechte stemming, vergeetachtig, slechte nachtrust. Gaan deze bijwerkingen weg?

En hoe lang moet ik blijven slikken om te kunnen beoordelen of het werkt, ik vind het bijna niet vol te houden… Ik ben bang dat het niet zal werken.

Antwoord

Bij veel medicamenteuze behandelingen van psychische klachten gaat helaas de kost voor de baat uit: eerst de vervelende bijwerkingen, dan pas de gewenste effecten. Bupropion (Wellbutrin) is werkzaam bij depressie en ook bij verschijnselen van AD(H)D. Het effect van antidepressiva is meestal merkbaar na 4 tot 6 weken. Als er dan (bij een goede dosis en inname) geen verbetering te zien is, moet een andere behandeling overwogen worden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph KupkaProf. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over depressie:

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 oktober 2019
  • Deel deze pagina: